ÚJ

Kék-zöld foltok – a korral járnak?

Ha gyakran alakul ki véraláfutás a lábunkon, karunkon, fontos kideríteni az okokat, és előfordulhat, hogy fel kell keresni az orvost.


A vérlemezkék működészavara

Néhány betegségben a vérlemezkék száma normális, de a működésük kóros, így nem képesek a vérzés megelőzésére. Az ilyen vérlemezke-rendellenességek lehetnek örökletesek (például a von Willebrand-betegség), vagy szerzettek (például néhány gyógyszer esetén).


Génterápiával gyógyították meg a vérzékenységet

Génterápiával gyógyították meg két kutya vérzékenységét amerikai orvosok. A kísérleti kezelés után két évvel az állatok még mindig tünetmentesek.


Egységes betegregisztert szeretne a hemofíliás betegeket tömörítő szervezet

- Központi betegregiszter létrehozását és a vérzékenység miatt korábban mozgáskorlátozottá vált betegek rehabilitációban való nagyobb részvételét szeretné elérni a hemofíliásokat tömörítő szervezet. Erről a hemofília világnapon tartott szerdai, budapesti sajtótájékoztatón beszéltek az egyesület vezetői.


Hatékony a génterápia a B típusú hemofília kezelésére

Egyetlen génterápiás kezelés jelentősen megnövelte a véralvadáshoz nélkülözhetetlen egyik anyag szervezetben termelődött mennyiségét B típusú hemofíliában szenvedő embereknél, akik vérzékenységét az adott faktor hiánya okozza - számoltak be eredményükről amerikai és brit kutatók.


Fertőzött vért kapott több ezer brit beteg a 70-80-as években

A BBC-nek bizonyítékai vannak arra, hogy a brit tudósok nem vették figyelembe azokat a figyelmeztetéseket, amelyekkel megelőzhető lett volna, hogy hemofíliás betegek fertőzött vért kapjanak


Bíztató eredmények a Haemophilia B génterápiájában

A hemophilia, más néven vérzékenység, egy öröklődő betegség, melyet valamely véralvadási faktor hiánya vagy elégtelen mennyisége okoz. A hemofília A-t a VIII. alvadási faktor hiánya, a hemophilia B -t -a vérzékenység ritkább formáját- a IX. alvadási faktor hiánya okozza.


Trombocitopénia

A trombocitopénia a véralvadás folyamatában résztvevő vérlemezkék (trombociták) számának csökkenését jelenti. Számos betegség okozhat alacsony vérlemezkeszámot, de az ok többnyire ismeretlen.


Trombotikus trombocitopéniás purpura

A trombotikus trombocitopéniás purpura ritka, életveszélyes betegség, melyben testszerte hirtelen apró vérrögök alakulnak ki, ami a vérlemezkék és a vörösvértestek számának hirtelen csökkenését, láz fellépését és számos szerv kiterjedt károsodását okozza. A betegség oka ismeretlen.


Véraláfutás hajlam

A véraláfutásra való fokozott hajlamot a bőr hajszálereinek fokozott sérülékenysége okozza. Minden alkalommal, mikor ezek a kis erek elszakadnak, egy kis vér kijut, apró vörös pontot (petechia) és kékes-lila foltot (purpura) okozva a bőrön.


1 | |
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop