Sikerre számíthat a vérszegénység elleni gyógyszer

Amint azt az Amgennél bejelentették, a cég új anémiagyógyszere már Európában is a törzskönyvezés utolsó fázisában van, így a termék már a nyáron a piacon lehet itt és az Egyesült Államokban is.

gyógyszer, anémia, vérszegénység | The New York Times Health News Service   Medincorp | Hiestland, J.

Az Aranespet az európai és amerikai hatóságokhoz 1999 decemberében nyújtották be, két évvel az első tesztek után.

A gyógyszer az Amgen cég zászlóshajójának, a veseelégtelenség okozta anémiára használt Epogennek a következő generációja. Az Epogen eladásai teszik ki a gyártó eladásainak 95 százalékát (3,4 milliárd dollár).

Míg az Epogent a vesebetegségek végső stádiumában alkalmazzák, az Aranesp már a krónikus vesebetegség korai fázisaiban is használható, ráadásul kisebb dózisban. Az Amgen még az idén tervezi, hogy az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatalánál rákos eredetű anémiára is engedélyezteti az Aranespet.

A cég szerinti adagolásában nagyon flexibilis az új gyógyszer, és ez nem csak a betegek és orvosaik dolgát könnyíti meg, de kevesebb vizittel, papírmunkával és injekciós tűvel is jár.

Az Aranesp több vörös vértest termelésére ingerli a csontvelőt - ennek a véralkotónak a hiánya jellemzi az anémiát.

Korábban az Epogennel kapcsolatban négy évig perben állt az Amgen és a Transkaryotic Therapies. Ez utóbbi magának követelte a szabadalmat, de idén januárban veszített.

Jóváhagyás esetén az új gyógyszer heteken belül a piacon lehet. Az európai forgalmazási menetrend az egyes országok árképzésétől és támogatási szisztémájától függ.

Megjelent: Los Angeles Daily News

| gyógyszer, anémia, vérszegénység
2002-07-31 18:04:14
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop