Allergiás purpura

Az allergiás purpura (Schönlein-Henoch-purpura) a kis erek gyulladása, melyet kóros immunreakció (autoimmun reakció) okoz. Az allergiás purpura nem gyakori betegség, főleg a kisgyermekeket érinti, de előfordulhat idősebb gyermekekben és felnőttekben is. Rendszerint nem sokkal légúti fertőzés után lép fel, okozhatják gyógyszerek is

allergiás purpura, Schönlein-Henoch-purpura, Schönlein-Henoch-purpura | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
. A betegség hirtelen kezdődhet és rövid ideig tarthat, máskor fokozatosan alakul ki, és sokáig tart. A bőr, az ízületek, az emésztőrendszer és a vese erei gyulladtakká és áteresztővé válnak.

Tünetek és kórisme

A betegség bíbor színű pettyekkel (purpurák) kezdődik - leggyakrabban a lábfejeken, lábakon, kezeken és a faron - amit a vérnek a bőrbe történő kiáramlása okoz. Néhány nap múlva a purpurák kiemelkednek és keménnyé válnak; az első pettyek megjelenése után néhány héttel pedig egy sereg további petty jelenhet meg. Rendszerint a boka, csípő, térd, csukló és a könyök duzzanata is fellép, lázzal és ízületi fájdalommal társulva. Az emésztőrendszeri vérzések hasi görcsöket és nyomásérzékenységet okozhatnak, az esetek felében vér jelenik meg a vizeletben (hematuria). A legtöbb esetben egy hónapon belül teljes a felgyógyulás, de a tünetek újra megjelenhetnek és elmúlhatnak többször is. Néha a vesék tartósan károsodnak.

A diagnózis a tüneteken alapul. Ha a vizelet vagy a vér laboratóriumi vizsgálata a veseműködés zavarára utal, az orvos egy tűvel kis szövetmintát vesz a veséből mikroszkópos vizsgálat céljából (tűbiopszia), az elváltozás súlyosságának a megítélésére, és annak bizonyítására, hogy valóban allergiás purpura áll fenn.

Kórjóslat és kezelés

Ha az orvos feltételezi, hogy gyógyszer okozta az allergiát, a gyógyszert azonnal leállítja. Kortikoszte-roid, mint például a prednizolon, csökkentheti az ízületi duzzanatot, fájdalmat és a hasi görcsöket, de nem védi meg a vesét a károsodástól. Az immunrendszer aktivitását csökkentő szereket (immunszupresszív szerek) - mint például az azatioprin vagy a ciklofoszfamid - is adnak, ha vesekárosodás lép fel, de a hasznosságuk még kétséges.

| allergiás purpura, Schönlein-Henoch-purpura
2009-02-02 15:37:41
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop