Hirdetés

Az FDA törzskönyvezte az Agiomax nevű vérhígító gyógyszert

Törzskönyvezték a Medicines Co. nevű cég első gyógyszerét, a vérhígítót, amely alternatívaként szolgál az immár 85 éve alkalmazott heparin mellett.

FDA, gyógyszer, vér, véralvadás |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Aoki, N.

Az Angiomax nevű gyógyszert az angioplasztikának nevezett értágító eljárás megkönnyítésére törzskönyvezte az FDA.

De a cambridge-i cég kijelentette, hogy a több mint 4300 betegtől összegyűjtött adatok szerint a gyógyszer biztonságosabb alternatíva, amely csökkenti a súlyos és költséges komplikációkat.

A gyógyszergyártók számításai szerint a szövődmények csökkenése a kórházaknak átlagosan betegenként 55 dollárt takarít meg, magas kockázati csoportba tartozó betegeknél pedig ez az összeg akár 1000 dollár is lehet, ami jelentős piaci előnyhöz juttatja az Angiomaxot a heparinnal szemben.

"Ez természetesen mérföldkő a Medicines történetében" - jelentette ki dr. Clive Meanwell, a cég elnök-vezérigazgatója.

Dr. Meanwell örömmel üdvözölte a törzskönyvezést, mint ami megerősíti a fiatal cég üzleti modelljét, miszerint a más cégek által elutasított gyógyszerekből is lehet pénzt csinálni.

A gyógyszert az ország egyik legrégebbi és legnagyobb gyógyszergyártója, a Biogen Inc. fedezte fel, de elvetették, mert a széles körű klinikai kísérleteknél kiábrándító eredményeket hozott.

A gyógyszer kevesebb szövődménnyel jár, ezáltal javul a betegellátás minősége, a kórházak pedig pénzt tudnak megtakarítani.

Óvatos becslések szerint is az Angiomax 2001-ben 20 millió dolláros forgalmat bonyolíthat le, 2002-re 50 milliót, így a cég 2003-ra profitot fog tudni termelni.

A kihívás az, hogy meggyőzzék az orvosokat és a kórházakat, térjenek át a heparinról az Angiomaxra, de ez irányba is tettek már lépéseket.

A cég azt tervezi, hogy országosan kórházak százaiban folyatnak klinikai kísérleteket, hogy az orvosok elő kézből tapasztalják meg a gyógyszer előnyeit, jelentette ki dr. Meanwell.

Megjelent: The Boston Globe

FDA, gyógyszer, vér, véralvadás

2002-07-31 17:52:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop