Kék-zöld foltok – a korral járnak?

Ha gyakran alakul ki véraláfutás a lábunkon, karunkon, fontos kideríteni az okokat, és előfordulhat, hogy fel kell keresni az orvost.

véraláfutás, kék folt, zúzódás | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

A kor előrehaladtával egyre gyakoribbak lesznek a rejtélyes véraláfutások. Ezek általában veszélytelenek, és mindenféle kezelés nélkül elmúlnak, de néha betegség jele lehet.

Miért gyakori idős korban a sötét véraláfutás?

A legtöbb kék folt akkor alakul ki, ha a lábat vagy kart ért kisebb ütés vagy sérülés hatására megpattannak a hajszálerek. A vér a szövetekbe kerül, és eleinte vörös, lila, majd sötét, akár fekete színű is lehet. Idővel a vér felszívódik, és a folt eltűnik.

Vannak, akik érzékenyebbek, elsősorban a nők. Idősebb korban a foltok kialakulásához egyfelől az öregedő hajszálerek, másfelől pedig a vékonyabb bőr is hozzájárul.

A vérhígító és koleszterin csökkentő gyógyszerek (aszpirin, warfarin, plavix) is fokozhatják a hajlamot a véraláfutások megjelenésére, mert megakadályozzák a vér rögösödését, ezáltal lassabban áll el a hajszáleres vérzés. Egyes allergia és asztma ellen szedett kortikoszteroidok elvékonyíthatják a bőrt, amitől szintén sérülékenyebb lesz. Vérhígító hatása miatt fokozhatja a kockázatot a halolaj vagy a ginkgo biloba is.

Ha valaki kék foltokat észlel magán, még ne hagyja abba a gyógyszer szedését, hanem keresse fel az orvost.

Keressük fel az orvost, ha az alábbiakat tapasztaljuk:
  • szokatlanul nagy vagy fájdalmas véraláfutások, különösen, ha nincs ismert okuk
  • orrvérzés, ínyvérzés vagy gyomor-bél vérzés lép fel
  • új gyógyszer elkezdése után alakulnak ki a váraláfutások
  • lázas és zavart állapot során jönnek elő a foltok.
A véraláfutások megelőzése

Ügyeljünk arra, hogy ne legyen a lakásban olyan akadály, aminek nekimehetünk, vagy megbotolhatunk. A hosszú ujjú ing vagy hosszú szárú nadrág megvédhet az eséskor. Kerüljük a túlzott napfényt, hogy bőrünk ne öregedjen túl hamar.

Ha már kialakultak a véraláfutások, nem sokat tehetünk, várjuk ki türelmesen, míg felszívódnak. Ha meg is van duzzadva a zúzódás helye, borogassuk és pihentessük.

| véraláfutás, kék folt, zúzódás
2019-07-18 14:26:28
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop