Hirdetés

Véraláfutás hajlam

A véraláfutásra való fokozott hajlamot a bőr hajszálereinek fokozott sérülékenysége okozza. Minden alkalommal, mikor ezek a kis erek elszakadnak, egy kis vér kijut, apró vörös pontot (petechia) és kékes-lila foltot (purpura) okozva a bőrön.

véraláfutás, szuffúzió, petechia, purpura, bevérzés |

InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Úgy tűnik, hogy a nők fokozottabban vannak kitéve ezeknek az apró sérüléseknek, mint a férfiak, különösen a combon, a faron és a felkaron. A véraláfutásra való fokozott hajlam egyes családokban halmozottan fordul elő.

A legtöbb esetben a betegség nem súlyos, de a fokozott sérülékenység jelezheti, hogy valami rendellenesség van jelen a véralvadási rendszerben, leggyakrabban a vérlemezkékben. A vérképvizsgálat kimutathatja, ha ilyen probléma áll fenn.

Idősebbeknél, különösen akik erős napsugárzásnak vannak kitéve, a véraláfutás gyakran jelenik meg a kézháton és az alkaron (szenilis purpura). Idősebbek erei különösen könnyen sérülnek ütések és esések után, mivel faluk szakadékonyabb, és vékonyabb a bőr alatti zsírréteg is, ami párnaként véd a sérülésektől.

A vér kifolyik a sérült erekből, és mély-bíbor színű foltot (hematomát) képez. Ezek a véraláfutások sokáig megmaradhatnak, majd világos zöld, sárga vagy barna színűek lesznek.

Ez az állapot nem betegség, és nem igényel kezelést. A sérülések megelőzésével lehet csökkenteni a szakadások kialakulásának kockázatát.

véraláfutás, szuffúzió, petechia, purpura, bevérzés

2021-08-12 09:30:40

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop