Hirdetés

Vérzés megelőzése a szervezetben

Az érfal az első gát a vérzés megállításában. Ha az érfal sérül, összehúzódik, ezzel lassítja a vér kiáramlását és a véralvadás beindulhat. Ezzel egyidőben, az érfalon kívül létrejött vérgyülem (hematoma) összenyomja az érfalat, a további vérzés megakadályozását segítve.

vérömleny, véralvadás, fibrin |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: Trevinol

Amint az érfal megszakad, egy sor reakció aktiválja a vérlemezkéket, hogy kitapadjanak a sérülés helyére. A "ragasztó", amely rögzíti a vérlemezkéket az érfalhoz, a von Willebrand-faktor, egy plazmában lévő fehérje, melyet az érfal sejtjei termelnek. Kollagén és más fehérjék jelennek meg a sérülés helyén, kiváltva a vérlemezkék összetapadását. A vérlemezkék összetapadva hálót képeznek, amely elzárja a sérülést; az alakjuk kerekről tüskésre változik, fehérjéket és más kémiai anyagokat bocsátanak ki, amelyek újabb vérlemezkéket és alvadási fehérjéket kötnek a növekvő vérröghöz.

A trombin átalakítja a fibrinogént - mely egy oldott véralvadási faktor - hosszú szálú, oldhatatlan fibrinné, ami az összetapadt vérlemezkék körül hálót képez, így még több vérlemezkét és vörösvértestet köt meg. A fibrinszálak megnagyobbítják a vérrögöt, "lehorgonyozzák", és elzárják az érfalat. A reakciósorozatban legalább 10 véralvadási faktor vesz részt.

Az alvadási folyamat bármely részében bekövetkező rendellenesség véralvadási zavarokat okozhat. Ha az érfalak gyengék, könnyebben sérülnek, és nem húzódnak össze megfelelően. Ha a vérlemezkék száma túl alacsony, ha nem működnek megfelelően, vagy ha a véralvadási faktorok valamelyike hibás vagy hiányzik, a véralvadás nem halad megfelelően. Amikor az alvadás kóros, az érfal enyhe sérülése is komoly vérzéshez vezethet.

Mivel a legtöbb véralvadási faktor a májban termelődik, a súlyosabb májkárosodásokban csökken e faktorok vérszintje. A K-vitamin, mely a leveles zöldségekben található, néhány faktor aktív formájának a kialakításához szükséges. Ezért a táplálkozási zavarok vagy olyan gyógyszerek, amelyek befolyásolják a K-vitamin normális működését - mint például a warfarin - vérzést okozhatnak. Kóros vérzés léphet fel akkor is, amikor kiterjedt alvadási folyamat nagy mennyiségű alvadási faktort és vérlemezkét használt el, vagy amikor autoimmun válasz (az immunrendszer kóros működése és támadása a saját szervezet ellen) gátolja az alvadási faktorok működését.

A folyamatok, melyek a fibrindugó kialakulásához vezetnek, egyensúlyban vannak más reakciókkal, melyek megállítják a véralvadást, és feloldják a vérrögöt a sérülés gyógyulása után. E nélkül a kontroll nélkül egy apró érsérülés is a teljes érpályára kiterjedő alvadási folyamatot indítana el - ami meg is történik bizonyos betegségekben. Amikor a véralvadás kontrollálatlan, kritikus helyen lévő kis erek elzáródhatnak. Az agyi erek elzáródása szélhűdést okoz; a szív ereinek elzáródása okozza a szívrohamokat; a láb, medence és a has vénáiban kialakult vérrögök a keringéssel a tüdőbe juthatnak, ahol esetleg egy nagyobb artériát zárhatnak el (tüdőembólia).

vérömleny, véralvadás, fibrin

2022-10-24 16:09:13

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop