Gyógyszer a leukémia ellen?

gyógyszer, fehérvérűség, rák | Népszabadság   Népszabadság
Tökéletes gyógyulást hozott egy elég gyakori rákbetegségfajtában szenvedőknek a most kifejlesztett új gyógyszer. A fehérvérűség ellen hatásos szert esetleg más rákfajták gyógyítására is felhasználhatják.

New Orleansban, az Amerikai Hematológiai Társaság éves találkozóján tegnap ismertette szenzációs eredményeit a dr. Charles Sawyers vezette Los Angeles-i kutatócsoport, amelynek sikerült több súlyos fehérvérűségben szenvedő beteget meggyógyítania. Az STI-571 jelzésű kísérleti szert a többnyire középkorú embereket megtámadó krónikus leukémia (CLM) olyan eseteiben alkalmazták, amikor a hagyományos interferonkezelés már nem hatott a betegre. A gyógyszer más kemoterápiás eljárásoktól eltérően nem támadja meg az egészséges sejteket. Hatását úgy fejti ki, hogy módosít egy, a rákos sejtekben lévő enzimet. A UCLA kutatói eddig 37 betegen próbálták ki sikeresen a gyógyszert.

A CLM elsősorban a középkorúak leukémiája. Három-öt évig a betegek általában tünetmentesek, de a normálisnál sokkalta több fehérvérsejtjük van. A betegség előrehaladtával a fehérvérsejtek robbanásszerűen szaporodnak.

A kutatást a svájci Novartis gyógyszerkonszern támogatja. A gyár a kutatás most nyilvánosságra hozott eredményeit várta, hogy benyújthassa a szer elfogadási kérelmét az amerikai gyógyszer-engedélyezési hivatalhoz.

| gyógyszer, fehérvérűség, rák
2002-07-10 19:19:27