Gyógyszer a leukémia ellen?

gyógyszer, fehérvérűség, rák | Népszabadság   Népszabadság
Tökéletes gyógyulást hozott egy elég gyakori rákbetegségfajtában szenvedőknek a most kifejlesztett új gyógyszer. A fehérvérűség ellen hatásos szert esetleg más rákfajták gyógyítására is felhasználhatják.

New Orleansban, az Amerikai Hematológiai Társaság éves találkozóján tegnap ismertette szenzációs eredményeit a dr. Charles Sawyers vezette Los Angeles-i kutatócsoport, amelynek sikerült több súlyos fehérvérűségben szenvedő beteget meggyógyítania. Az STI-571 jelzésű kísérleti szert a többnyire középkorú embereket megtámadó krónikus leukémia (CLM) olyan eseteiben alkalmazták, amikor a hagyományos interferonkezelés már nem hatott a betegre. A gyógyszer más kemoterápiás eljárásoktól eltérően nem támadja meg az egészséges sejteket. Hatását úgy fejti ki, hogy módosít egy, a rákos sejtekben lévő enzimet. A UCLA kutatói eddig 37 betegen próbálták ki sikeresen a gyógyszert.

A CLM elsősorban a középkorúak leukémiája. Három-öt évig a betegek általában tünetmentesek, de a normálisnál sokkalta több fehérvérsejtjük van. A betegség előrehaladtával a fehérvérsejtek robbanásszerűen szaporodnak.

A kutatást a svájci Novartis gyógyszerkonszern támogatja. A gyár a kutatás most nyilvánosságra hozott eredményeit várta, hogy benyújthassa a szer elfogadási kérelmét az amerikai gyógyszer-engedélyezési hivatalhoz.

| gyógyszer, fehérvérűség, rák
2002-07-10 19:19:27


Új immunterápiás eljárást engedélyezett az FDA

Történelmi jelentőségűnek nevezett immunterápiát engedélyezett a leukémia egyik fajtájának gyógyítására az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA).


Jelentősen javultak a leukémiás gyerekek túlélési esélyei

Jelentősen javultak a leukémiás gyerekek túlélési esélyei az 1995 és 1999 közötti időszakot a 2005 és 2009 közötti időszakhoz viszonyítva - állapította meg egy ú...


Génszerkesztés

Először gyógyították meg egy kisgyerek leukémiáját emberi immunsejtek génjeinek szerkesztésével - közölték a londoni Great Ormond Street kórház orvosai.


A leukémia legrégebbi ismert esete

A leukémia legrégebbi ismert esetét azonosították a Tübingeni Egyetem kutatói egy hétezer éves női csontváz vizsgálata során.


Leukémiások 90 százalékát gyógyította meg egy kísérleti terápia

A hagyományos kezelések sikertelensége miatt reménytelen állapotú leukémiás betegeknél látványos eredményt ért el egy kísérleti gyógymód: 90 százalékuk bizonyult...