Növekedtek a leukémiás betegek túlélési esélyei Európában

Növekedtek a leukémiás betegek túlélési esélyei Európában, de a hatékony gyógyszerekhez való hozzáférés mértéke alapján országonként eltérően - derült ki az eddigi legnagyobb szabású európai vizsgálatból.

Leukemia, non-Hodgkin limfóma, rák, túlélési esély | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

A Lancet Oncology című szaklapban megjelent tanulmányban Milena Sant, az olasz nemzeti daganatkutató-intézet munkatársa kollégáival 560 444 leukémiás beteg 1997 és 2008 közötti adatait elemezte, és meghatározta az ötéves túlélési arányokat, valamint azok változását. Az adatok a rákbetegségek hivatalos jegyzékéből származtak."A jó hír az, hogy a legtöbb rákbeteg esetében 11 százalékkal növekedtek az ötéves túlélési esélyek. Ez a 2000-es években új, célirányosabb gyógyszerek engedélyezésének köszönhető, mint például a Non-Hodgkin limfóma esetében használt rituximab vagy a mieloid leukémia kezelésére bevetett imatinib hatóanyagú szerek.

A legmodernebb orvosságok azonban eltérő gyorsasággal terjednek el a különböző országokban, ennek hátterében főként az eltérő költségkezelés áll. "Az új technológiák és hatékonyabb orvosságok bevezetése és alkalmazása sokkal lassabban zajlik Kelet-Európában (Bulgária, Észtország, Litvánia, Szlovákia). Ennek okai az országok egészségügyi rendszerének eltérő irányításában és a betegségek kezelésének különbözőségeiben keresendők" - írják a tanulmány szerzői.

Az ötéves túlélési arányok a follikuláris limfóma esetében 59-ről 74 százalékra emelkedtek, a B-sejtes diffúz limfóma esetében 42-ről 55 százalékra, a krónikus mieloid leukémia esetében pedig 32-ről 54 százalékra emelkedtek átlagosan.

A javulás azonban regionális szinten eltérő: a krónikus mieloid leukémiánál az ötéves túlélési esélyek Észak-Európában (Dánia, Izland, Norvégia) 29-ról 60 százalékra, Közép-Európában (Ausztria, Franciaország, Svájc és Hollandia) 34-ről 65 százalékra növekedtek. Nagy-Britanniában ugyanakkor 35 százalékról csupán 56 százalékra emelkedtek. A dél-európai esélyek 37 százalékról 55 százalékra nőttek.

Bizonyos gyógyszerek bevezetése forradalmasította a leukémia kezelését. Mivel az onkológiai hematológia alig ismer más kezeléseket, ezeknek a terápiáknak az elérhetősége döntő jelentőségű a betegek számára - fogalmaznak a szakértők.

A tanulmány rávilágított arra is, hogy még a legfejlettebb nyugati ipari államok is rossz helyzetbe kerülhetnek, ha nem biztosított a modern rákterápiák finanszírozása. Nemzetközi szakértők évek óta igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy költségkontrollja miatt az egyébként példaképként kezelt Nagy-Britanniában is romlik a páciensek helyzete.

| leukémia, Non-Hodgkin limfóma, rák, túlélési esély
2014-07-15 10:50:32


Új immunterápiás eljárást engedélyezett az FDA

Történelmi jelentőségűnek nevezett immunterápiát engedélyezett a leukémia egyik fajtájának gyógyítására az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA).


Jelentősen javultak a leukémiás gyerekek túlélési esélyei

Jelentősen javultak a leukémiás gyerekek túlélési esélyei az 1995 és 1999 közötti időszakot a 2005 és 2009 közötti időszakhoz viszonyítva - állapította meg egy ú...


Génszerkesztés

Először gyógyították meg egy kisgyerek leukémiáját emberi immunsejtek génjeinek szerkesztésével - közölték a londoni Great Ormond Street kórház orvosai.


A leukémia legrégebbi ismert esete

A leukémia legrégebbi ismert esetét azonosították a Tübingeni Egyetem kutatói egy hétezer éves női csontváz vizsgálata során.


Leukémiások 90 százalékát gyógyította meg egy kísérleti terápia

A hagyományos kezelések sikertelensége miatt reménytelen állapotú leukémiás betegeknél látványos eredményt ért el egy kísérleti gyógymód: 90 százalékuk bizonyult...