Hirdetés

A bölcsőde véd a leukémiától

Amerikai kutatók vizsgálata szerint azoknál a kisgyermekeknél, akik bölcsődébe vagy játszóházba járnak, 30 százalékkal alacsonyabb a leukémia előfordulása. A kaliforniai Berkeley-egyetem kutatója, dr. Patricia Buffler és kutatócsoportja 14 vizsgálat eredményeit összesítve jutott erre a következtetésre

leukémia, bölcsöde |

InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.

A vizsgálatokban összesen 6108 leukémiás és 13 704 egészséges gyermek vett részt. Azoknál a gyermekeknél, akik bölcsődébe jártak, tehát már korán alkalmuk volt más kisgyermekekkel együtt lenni, a leukémia 30 százalékkal ritkábban fordult elő, mint azoknál, akik nem jártak közösségbe. Az eredményeket a gyermekkori leukémiával foglalkozó, Londonban rendezett konferencián ismertették a kutatók.

A mintegy 2000 gyermekből egyet érintő gyermekkori leukémiának a tudósok szerint a két fő kiváltó oka van. Az egyik egy genetikai mutáció, mely a méhen belüli életben következik be, a másik pedig a az első életévekben lezajló valamilyen fertőzés, ami „nem megfelelő immunválaszt” vált ki, és valószínűsíti a leukémia kialakulását.

A tapasztalat szerint a gyermekbetegségek, melyek a bölcsődékben és játszótereken terjednek, edzik az immunrendszert, tehát ha a kisgyermeket az első éveiben több fertőzés is éri, jobban felkészül az immunrendszere, mint ha a közösségtől elzárva, esetleg testvérek nélkül nő fel.

Medical News Today
leukémia, bölcsöde

2008-05-05 11:31:18

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop