A köldökzsinór-vér segíthet a leukémiás felnőtteken

Az újszülöttek köldökzsinórjából nyert vér egyes leukémiás felnőtteknél helyettesítheti a donortól kapott csontvelőt, állapították meg európai és amerikai kutatók. Mindedgig csontvelő-átültetéssel állították helyre a sugár- és kemoterápia után a leukémiás betegek immunrendszerét.

köldökzsinórvér, őssejtek, Leukemia, csontvelő-átültetés, Å‘ssejtek | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A célnak a legjobban a testvérek csontvelő-anyaga felel meg, bár ez a lehetőség az átültetések csupán 30 százalékánál alkalmazható. A New England Journal of Medicine két tanulmányában is megállapítják, hogy a leukémiás betegeknél a köldökzsinór-vér majdnem ugyanolyan jól alkalmazható, mint a nem rokontól kapott csontvelő.

– A felfedezés azért nagyon érdekes, mert ha az ember belegondol, a köldökzsinór-vér különben a szemétbe kerülne – mondja dr. John Akabutu, az edmontoni vérbank vezetője. – És akkor most egyszer csak kiderül, hogy néhány igen fontos sejt van abban a hulladékban, ami megmentheti emberek életét.

Kanadában eddig egy felnőtt és mintegy 80 gyerek kapott köldökzsinór-vért. Az orvosok felhívják a figyelmet arra, hogy a transzplantált felnőttek kétharmada meghalt, ami magasabb arány, mint a nem rokontól csontvelőt kapottak halálozási aránya.

Bár az első választás továbbra is a csontvelő-átültetés marad, a csak Kanadában évente diagnosztizált 4 ezer eset 25 százaléka számára nem lehet megfelelő csontvelőt találni. Ők szinte kivétel nélkül meghalnak. Így tehát a köldökzsinór-vér még mindig megmarad életmentő lehetőségnek.

CBC
| köldökzsinórvér, őssejtek, leukémia, csontvelő-átültetés
2005-05-20 10:38:42
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop