Az Agent Orange leukémiát okozhat

Az Agent Orange (2,4-diklorofenoxiacetát és 2,4,5-triklorofenoxiacetát) nevezetű növényirtószert a vietnami és kambodzsai dzsungelekben használták az amerikai haderők a vietnami háború idején. Az Agent Orange a becenevét onnan kapta, hogy a hordókon, amikben tárolták, narancsszínű csík volt.

Agent Orange, Leukemia | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Farkas, M.
Amerikai egészségügyi tanácsadók szerint ez a szer leukémiát okozhat. 1962-1971-ig az amerikai haderők egész Vietnam területén szórták szét az Agent Orange-ot, hogy megritkítsák a dzsungelt, hogy felderítőik a magas növényzet fedezékébe húzódott vietnami ellenállókat könnyebben megtalálják.

Az egészségügyi hatóságok szerint azoknál a katonáknál és a vegyszerrel dolgozó munkásoknaknál, akik érintkeztek a növényirtószerrel, gyakrabban alakult ki a krónikus limfoid leukémia (CLL)

Újraértékeltek hat tanulmányt, ami a CLL és az Agent Orange nevű szer közötti lehetséges összefüggéseket vizsgálta. Az eredmények azt mutatták, hogy az Agent Orange rákot okozhat pl. a CLL, non-Hodgkin limfómát, Hodgkin- kórt és lágyrész szarkómát, azoknál, akik a vegyszerrel érintkeztek a vietnami háború során. Nem lehet tudni, hány veterán lehet érintett ebből a szempontból, és hány amerikai vietnami veteránnál állapítottak meg CLL-t.

A tudósok javasolják a szövetségi kormánynak, vizsgálják meg, hogy a veteránok egyéb betegségeiért felelős lehet -e ez a szer - beleértve a 2. típusú diabéteszt, légzőszervi rákokat, prosztata rákot, myeloma multiplexet, illetve a veteránok gyermekeinél előforduló olyan veleszületett rendellenességeket, mint például a spina bifida (nyitott hátgerinc) is.

| Agent Orange, leukémia
2005-05-24 12:40:48
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop