Az arzén gyógyíthatja a leukémiát

Az arzén, ez a mérgező gyomirtó-szer és egyben a krimiírók kedvenc gyilkos fegyvere a kutatók szerint alkalmas lehet a leukémia elsődleges kezelésére.

arzén.leukémia | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Egy iráni kutatócsoport szerint az arzéntrioxiddal gyógyítható lehet az akut promyelocitás leukémia (APL), mivel azt tapasztalták, hogy a 63 vizsgált beteg több mint 90 százalékánál a betegség teljesen visszavonult.

Brit szakértők azonban kijelentették, hogy a nyugati országokban nagyobb a valószínűsége annak, hogy az orvosok elsődleges kezelésként a hagyományos kemoterápiát plusz az Atrát, egy A-vitamin alapú anyagot fogják alkalmazni, mert a kombinált kezelés ötéves túlélési rátája 60-80 százalék. Arzéntrioxidot jelenleg kiegészítő kezelésként adnak az évente több mint 20 ezer betegnek. A teheráni kutatók jelentéséből kiderül, hogy 34 hónap után a betegek 88,5 százaléka még élt.

A tanulmányból azt is megtudhatjuk, hogy az arzén kezelés más rákfajták, nevezetesen a myeloma multiplex kezelésére is alkalmas lehet. Az arzéntrioxid változásokat okoz a programozott sejthalál, az apoptózis folyamatában, és a kutatók szerint úgy tűnik, hogy emellett az APL-t okozó hibás fehérje előállításáért felelős gén kijavításában is szerepet játszik.

Egy korábban Kínában lefolytatott kísérlet szerint hatásos kezelésnek bizonyult az arzén az Atrával kombinálva.

A kutatás vezetője, dr. Ardeshir Ghavamzadeh így nyilatkozott a kezelésről: – Ezzel lehetővé vált, hogy az APL-betegeknek egy újfajta elsődleges kezelési módot kínáljunk fel, amely szükségtelenné teszi a kemoterápiát, és a csontvelő-átültetést is.

Dr. David Grimvade brit kutató szerint azonban nem valószínű, hogy Nagy-Britanniában elsődleges kezelésként alkalmaznák az arzéntrioxidot, mert a májat és a szívet érintő esetleges szövődmények aggodalomra adnak okot.

– A nyugati országokban, ahol megvannak mind az anyagi, mind az infrastruktúrális lehetőségei a kemoterápiának, nem gondolom, hogy az arzéntrioxid lenne az elsődleges kezelés – mondja. – Mivel azonban a kezelés a leukémia alapvető okát közvetlenül célozza meg, különösen fontos lehet a fejlődő országokban, ahol kevesebb forrás áll rendelkezésre.
Ken Campbell, a Leukémia Alapítvány szóvivője szerint érdekes a tanulmány, és lehet, hogy az eljárás alkalmazható olyan betegeknél, akik számára nem megfelelő a hagyományos kemoterápia.

BBC News
| arzén.leukémia
2005-05-18 13:46:16
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop