Az átültetett csontvelősejtek új szerephez jutnak az agyban.

A csontvelőből származó sejtek segíthetnek más szövetek sejtjeinek helyreállításában, közölték a Stanford Egyetem kutatói.

csontvelősejtek, őssejtek, csontvelÅ‘sejtek, Å‘ssejtek | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Farkas, M.
Egy, korábban egerek esetében folytatott kísérletben, a tudósok megállapították, hogy a transzplantált sejtek átalakulhatnak más szövetfajtákká is. Most már azt is tudják, hogy ez emberek esetében is megtörténik, ugyanis találtak átültetett csontvelősejtekből származó kromoszómákat a transzplantáltak agyszövetében.
A kutatók olyan leukémia ellen kemoterápiával kezelt nőbetegek agyszövet mintáját vizsgálták, akikbe a kemoterápiát követően férfi donorok csontvelőjét ültették át.A minták vizsgálata azon a tényen alapult, hogy a férfiak (ez esetben a donorok) sejtjei hordozzák az Y nemi kromoszómát, míg a női sejtekben csak X kromoszómát lehet találni.
Minden Y kromoszóma, amit a tudósok megtaláltak, csakis a férfi donorokból származhatott.
A tudósok megállapították, hogy néhány esetben a csontvelősejtek egyesülnek a károsodott sejtekkel, így helyreállítják azokat, máskor pedig átalakulnak és kicserélik a károsodott sejteket.
A következő lépés az lesz, hogy megvizsgálják, mely csontvelősejtek végzik ezt a munkát, illetvehogyan vonzzák a szövetek magukhoz a csontvelősejteket, illetve hogyan történik a károsodott sejtek kijavítása.
| csontvelősejtek, őssejtek
2005-05-26 11:51:08
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop