Az FDA törzskönyvezte az új leukémia-elleni gyógyszert

A Millennium Pharmaceuticals Inc. csatlakozott olyan vezető cégekhez, mint a Genzyme Corp, a Biogen Inc., a Genetics Institute és a Vertex Pharmaceuticals, mert az FDA elfogadta első gyógyszerét.

FDA, Leukemia, gyógyszer, törzskönyv, törzskönyv | The New York Times Health News Service   Medincorp | Rosenberg, R.; Aoki, N.

A Campath nevű gyógyszer a felnőttkori leukémiában (krónikus lymphocita leukémia - CLL) szenvedők számára készült, azoknak, akik más gyógyszerekre nem reagáltak jól, és nincs számukra más megoldás. A becsült 120 ezer amerikai CLL-betegből mintegy 15 ezer számára alkalmas a Campath, állítja a Millennium.

Ez a cég első rákellenes gyógyszere, és a súlyos betegek egyharmadánál volt sikeres a klinikai kísérletek során.

Tanulmányában a Millennium kimutatta, hogy a Campath 50 százalékkal csökkenti a rákos daganatokat. A betegek átlagos túlélési ideje a Campath szedése után 16 hónap volt.

A Wall Street becslései szerint a Campath csúcsbevétele 75 és 150 millió dollár között várható, ami viszonylag kis összeg a Biogen Avonexe után bejött 761 millióhoz vagy a Genzyme Cerezyme nevű készítménye után bevett 537 millióhoz képest. A Cerezyme egy ritka örökletes betegségben, a Gaucher-kórban szenvedő közel 3 ezer beteget célozta meg.

"Ez az első egy onkológiai fejlesztés-sorozatban, amely molekula-alapú gyógyszerekkel és antitestekkel foglalkozik" mondja John Marganore, a Millennium alelnöke, jelezve, hogy a cambridge-i cégnek két másik rákellenes gyógyszere is van fejlesztési stádiumban.

De a Millenniumnak két másik céggel kell osztoznia a profiton. Akkor jutott a Campath-hoz, amikor 1999. decemberében megvásárolta a LeukoSite-ot. A LeukoSite viszont 50-50 százalékos közös vállalkozásban fejlesztette ki a gyógyszert az ILEX Oncology-val, egy San Antonió-i gyógyszergyártóval.

Megjelent: The Boston Globe

| FDA, leukémia, gyógyszer, törzskönyv
2002-07-31 18:07:46
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop