Főoldal » Betegségek » Vérképzőrendszer » Vérátömlesztés, vércsoportok »

A véradás jelentősége

Az elveszett vér pótlására, a vérrel való gyógyításra mindig voltak próbálkozások, de ahhoz, hogy a gyakorlatban is jól alkalmazható módszerré váljon, évszázadokra volt szükség.


A túl gyakori vérátömlesztés jelentősen növelheti a fertőzés kockázatát

A vérátömlesztés növelheti a tüdőgyulladás, a sebfertőzések és a véráram fertőzéseinek kockázatát - derült ki egy amerikai kutatásból.


Az „öreg vér” fertőzést okozhat

A 29 napon túl tárolt vér beadása kapcsán emelkedik a szövődményes fertőzések kockázata, bár ez az idő még mindig két héttel rövidebb, mint amit a készítmények tárolhatóságával kapcsolatban előírtak.


A konzerv vérben kevés a nitrogénoxid

Évente emberek milliói kapnak vérátömlesztést, ám az így kapott vér jelentős részében nincs elegendő, az oxigén szállításához szükséges nitrogénoxid, olvasható az Amerikai Tudományos Akadémia közleményeiben.


Biztonságosabbá tehető-e a transzfúzió?

A vér és vérből készült termékek (közös néven transzfúzió) adása megfelelően alkalmazva életmentő, ám magában hordozza a különböző emberi vírusfertőzések átvitelének lehetőségét. E veszély csökkentésére régóta jelentős erőfeszítéseket tesz az orvostársadalom.


Egy DNS-alapú vércsoport-meghatározás életeket menthet

A jelenleg alkalmazott, szerológiai alapú vércsoport-meghatározásnál sokkal pontosabb az, amely a DNS-minták hasonlóságát keresi, olvasható a brit vérellátó szolgálat tanulmányában.


Saját vérét adta műtét közben a szívsebész

AP fotó

Az El Salvadorban jótékonysági munkát végző szívsebész a műtétet megszakítva adott vért nyolcéves betegének.


Megsemmisítették a fertőzött vérrel kapcsolatos aktákat Nagy-Britanniában

A brit kormány beismerte, hogy HIV fertőzött vérrel kezelt betegek szinte valamennyi aktája megsemmisült. Az 1980-as években és a 90-es évek elején hemofíliás és más betegek százával fertőződtek meg hepatitis C-vel vagy HIV-vel. A kormány tagadja, hogy szándékos eltussolás történt, és „sajnálatos” balesetnek nevezte a történteket.


Ítélet a kanadai Vöröskereszt ügyében

A kanadaiak történelmük legnagyobb közegészségügyi botrányának tartják, hogy a 80-as évek végén és a 90-es évek elején hemofiliás betegek fertőzött vérkészítményeket kaptak. Több mint ezer kanadai kapott HIV-fertőzést, és tovább 20 ezren hepatitis C-t.


Transzfúzió: óvintézkedések és reakciók

A vérátömlesztés alatti reakciók minimálisra csökkentése érdekében az egészségügyi dolgozóknak különböző óvintézkedéseket kell betartaniuk. Annak ismételt ellenőrzése után, hogy a beteg számára a vér megfelelő, a recipiensnek lassan adják a vért; általában minden egység beadása legalább 2 óráig tart.


Véradási kampány indul novemberben

Véradókampányt indít az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) novemberben, elsősorban azokat szeretnék megszólítani, akik még sosem adtak ...


Csütörtökön 44 helyszínen várják a véradókat országszerte

Országszerte 44 helyszínen várja a véradókat csütörtökön a világnap alkalmából a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolg...


Jótékonysági futáson hívják fel a figyelmet a véradás fontosságára

A Nemzeti Összetartozás Napján, vagyis hétfőn rajtol Budapestről az az 500 kilométeres futás, amelynek kettős célja, hogy felhívja a figyel...


Elutasította a melegek véradásáról szóló szabályok enyhítését a francia Államtanács

Elutasította a francia Államtanács a homoszexuális férfiak számára a véradással kapcsolatban előírt szabályok enyhítését csütörtökö...


Véradásokat szerveznek az ünnepek előtt

A karácsonyi ünnepek előtt véradásra hív a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat, országszerte közel négyszáz helys...


hirdetés