A vérátömlesztés rheumatoid arthritist okozhat

A dohányzásról és az elhízásról eddig is tudtuk, hogy rheumatoid arthritishez vezethetnek, ám brit kutatók most arról számoltak be, hogy a vértranszfúzió is kiváltó tényező lehet.

rheumás, artritisz, Rheumatoid, arthritis, ízületi, gyulladás, reuma, rheuma, elhízás, dohányzás, transzfúzió, vérátömlesztés, ízületi | The New York Times Health News Service   Medincorp | Modica, P.

Vizsgálataikban 165 rheumatoid arthritises (RA) és 165 kontrollszemély vett részt, és ebből az derült ki, hogy a vérátömlesztésen átesett betegek ötször gyakrabban szenvednek ebben a kórformában.

Több mint 2 millió amerikai, főként nők szenvednek RA-ben. A betegség folyamán maga az immunrendszer támadja meg az ízületeket, gyulladást, fájdalmat és ízületi károsodást okozva. A betegség eredete ismeretlen.

Az új eredmények megerősítették azokat a korábbi feltételezéseket is, melyek szerint az elhízás - az ideálisnál 20 százalékkal nagyobb testsúly - négyszeresére növeli az RA rizikóját. Arra is új bizonyítékokat találtak, hogy a dohányzás 66 százalékkal növeli a betegség gyakoriságát, jelentette be a kutatócsoport, amelyet dr. Deborah P. M. Symmons, a manchesteri egyetem kutatója vezetett. Eredményeiket az Arthritis & Reumatism oldalain tették össze.

A reumatoid arthritisnek a genetikai faktorai is jelentősek, de nem minden öröklött hajlam válik tényleges betegséggé. A kutatók feltételezései szerint a genetikailag hajlamos személyekben is valamilyen kiváltó oknak kell a kórfolyamatot elindítania. A vizsgálat eredményei alapján az elhízás, a dohányzás és a vérátömlesztés ilyen tényezők. A dohányzás és a transzfúzió valószínűleg a reumatoid faktor, egy antitest termelődését indítja el a vérben. Az RA-betegek 70 százalékában kimutatható ez az antitest. Minél nagyobb számban, annál súlyosabb a betegség.

A kutatócsoport szerint a többszöri transzfúziók az immunrendszer gyengítésével, vagy valamilyen kórokozó organizmus átvitelével is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. A kutatók ugyan még nem kaptak pontos választ arra, hogy az elhízás miért kiváltó tényező, feltételezéseik szerint az anyagcserezavarok játszanak ebben szerepet.

"A legfontosabb újdonság az, hogy külső tényezők is befolyásolják a reumatoid arthritis kialakulását," mondta Brian T. Butcher, az atlantai Arthritis Foundation kutatási igazgatóhelyettese. Ugyanakkor amíg további vizsgálatok alá nem támasztják ezeket az adatokat, Butcher, aki az RA és a vérátömlesztés kapcsolatát "meglepőnek" nevezte, szkeptikus marad. "Számomra a legvalószínűbb magyarázat az , hogy a transzfúzióra szorulók szervezetében komoly bajok voltak, míg a kontrollszemélyekében nem," és a transzfúzió nem a betegség a kiváltó oka, csupán előkészítette a szervezetben a talajt, tette hozzá.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| rheumás, artritisz, rheumatoid, arthritis, artritisz, ízületi, gyulladás, reuma, rheuma, elhízás, dohányzás, transzfúzió, vérátömlesztés
2002-07-31 19:28:10
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop