Hirdetés

A vért kapó kockázata

Az előzőekben már utaltunk rá, hogy a vérátömlesztés során fennáll bizonyos fertőző betegségek átvitelének lehetősége. Ezek valóságos veszélye azonban jelentősen változott az elmúlt évtizedekben. A változást az 1980-as évek közepe hozta, amikor kiderült, hogy a rettegett AIDS betegséget okozó HIV-vírus vérrel és vérplazmakészítményekkel átvihető.

transzfúzió kockázata |

Vérképzés, vérpótlás   SubRosa Kiadó | Szabó, J.; Pecze, K.

A tudomány és a laboratóriumi ipar hatalmaserőfeszítéseket tett megfelelő vizsgálómódszerek kifejlesztésére. Ennek eredményekénthamarosan megfelelő vizsgálómódszert fejlesztettek ki a fertőzött vérekkiszűrése érdekében.

HIV-vírus

A HIV-vírus kimutatására irányuló erőfeszítések a többi kórokozó kimutathatóságárais pozitív hatást gyakoroltak, a laboratóriumi módszerek (tesztek) hatékonysága,érzékenysége folyamatosan fejlődik, ma már a vérkészítmények biztonsága igenmagas fokú, de őszintén meg kell mondanunk, minimális kockázat azért még fennáll.Miért? A HIV-vírus esetén a jelenlegi vizsgálati lehetőségek segítségével nemmagát a vírust mutatjuk ki, hanem az ellene képződött ellenanyagot. Sajnos, bizonyosidő, 2-3 hét telik el addig, amíg a vírus a szervezetbe való bejutás után szaporodik, smár fertőzést képes továbbítani, de az ellene képződő ellenanyagok mennyisége eléria kimutathatóság mértékét. Ezt az időszakot nevezik ,,ablak"-periódusnak.Ezért szükséges az, hogy a veszélyes életmódot folytató emberek ne adjanak vért.Ezért tartjuk fontosnak, hogy a véradás önkéntes, térítésmentes, valódi humanitáriuscselekedet legyen, a véradó ne legyen érdekelt abban, hogy bármi betegségeteltitkoljon. Hisszük, hogy nekik sem szándékuk bárkinek ártani!

A véradások kötelező HIV-szűrővizsgálatának bevezetése előtt adott vér 1984-1986között 10 személyt fertőzött meg és további 28 kapta meg ezt a szörnyű betegségetimportált vérplazma készítményektől. 1986 júliusa óta Magyarországon rendszeres avéradások HIV-szűrővizsgálata, azóta közel 5 000 000 véradás történt, ezekből közel20 000 000 vérkészítményt állítottak elő, és azóta egyetlen HIV-fertőzés sem következettbe vérátömlesztés útján! Mondhatjuk tehát, hogy jóval nagyobb valamilyenközlekedési baleset bekövetkezésének veszélye, mint az ilyen fertőzésé!

Májgyulladás

A májgyulladás vírusainak átviteli kockázata valamivel nagyobb, mégpedig kétokból. Ezekre a vírusokra általában az jellemző, hogy állandóan jelen vannak agazdaszervezetben, rendszerint nem okoznak semmiféle panaszt, a hordozó teljesenegészségesnek érzi magát. A B-típusú májgyulladás esetén, ha igen ritkán is, deelőfordul, hogy a hordozó személyben csak olyan rendkívül kis számban van jelen avírus, amelyet a vizsgálómódszer már nem képes kimutatni.

Reméljük, néhány éven belül itt is további fejlődést tapasztalunk majd. A C-típusúmájgyulladás kimutathatósága csak néhány éve lehetséges. A vizsgálat elve azonos aHIV-víruséval, az ellene képződő speciális ellenanyagot mutatjuk ki a vérsavóban. Avizsgálatok érzékenysége javul, de igazi megoldást valószínűleg az fog hozni, hamagát a vírust fogjuk tudni kimutatni.

Sajnos, ez még nem minden. Tudjuk, hogy vannak más, májgyulladást okozóvírusok is, amelyek szintén átkerülhetnek a vérrel. Ezek ritkán fordulnak elő, beteg-ségokozó képességük valószínűleg alacsony, de valós kockázatot jelentenek, miutánkiszűrésükre még nincs megfelelő vizsgálómódszer.

Biztonság

A vérplazmakészítmények biztonsága ma jóval nagyobb, mint a hagyományosvérkészítményeké.

Beszéltünk róla, hogy ezeket úgy állítják elő, hogy több ezer véradó plazmájátöntik össze egy tartályba. Könnyű elképzelni (sajnos, régebben elő is fordult) hogyegyetlen fertőzött plazma az egész mennyiséget veszélyessé teheti. Ennek kizárásaérdekében a gyárak olyan előállítási folyamatot fejlesztettek ki, amelynek szigorúbetartásával az esetlegesen bekerülő vírus elpusztul. Legegyszerűbb és leggyakoribbmódja régóta ismert, ez pedig a tejiparból jól ismert pasztörizálás: azaz bizonyos ideighő hatásának teszik ki a plazmát. A hő hatására a vírusok elpusztulnak, de az értékesplazmafehérjék megmaradnak.

Sajnos, a módszer a sejtes vérkészítményekre, így a vörösvérsejtekre nem alkalmazható,ezek a hő hatására megsérülnek.

A vérátömlesztés mérlegelése

Minek alapján dönthet akkor az ember?Minden orvosi beavatkozásnak van kockázata, és van kockázata a beavatkozáselmaradásának is. Az orvosnak és betegének ezt közösen, reálisan kell mérlegelnie!Mi a nagyobb veszély, ha nem vetem alá magam, mondjuk, egy koszorúérműtétnek,ezáltal fennáll a halálos szívroham veszélye, vagy alávetem magam, és a beavatkozásután esetleg májgyulladást kapok, amely többnyire tünetmentesen gyógyul?

Az előzőekből láthattuk, hogy a HIV-fertőzés kockázata kisebb, mint 1:5 000 000,a hepatitisz-átviteli kockázat 1:50 000-100 000 közé tehető 1996-ban, Magyarországon(a kockázat országonként változó, attól függ, hogy az adott népességben avírushordozás átlaga milyen értéket mutat).

A szerzők maguk a műtétet választanák, de az olvasónak joga és felelőssége afentiek alapján másképp dönteni. A továbbiakban e döntésben igyekszünk segítségetnyújtani azzal, hogy elmondjuk, milyen lehetőségei vannak a hagyományos vérátömlesztéselkerülésének.

transzfúzió kockázata

2007-11-06 14:13:32

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop