Elutasította a melegek véradásáról szóló szabályok enyhítését a francia Államtanács

Elutasította a francia Államtanács a homoszexuális férfiak számára a véradással kapcsolatban előírt szabályok enyhítését csütörtökön, így a melegek továbbra is csak akkor adhatnak vért, ha az azt megelőző egy évben nem volt szexuális kapcsolatuk.

vér, véradás, meleg, homoszexualitás | MTI Hírek13 | MTI
Az ország legfelsőbb szinten eljáró bírósága a korábbi rendelkezések elleni fellebbezéseket elutasítva úgy foglalt állást, hogy nem minősül hátrányos megkülönböztetésnek a szabályozás. A testület azzal indokolta döntését, hogy jelentősen gyakoribb a HIV-fertőzések száma az olyan férfiaknál, akik más férfiakkal létesítettek szexuális kapcsolatot.

Az ítélet szerint az egészségügyi intézményeknek a legjobb intézkedéseket kell meghozniuk a vért kapó páciensek védelmében.

A kérdésről Európa-szerte is hosszú ideje folyik a vita. Németországban például az orvosi kamara a nyáron tett közzé új irányelvet, miszerint homoszexuális férfiak akkor adhatnak vért, ha egy éve nem létesítettek nemi kapcsolatot más férfiakkal. Korábban a meleg férfiakat eleve kizárták a véradók köréből. Franciaországban 2016-ig volt ilyen szabályozás életben.

A meleg jogvédők ugyanakkor elhibázottnak tartják, hogy a homoszexuális férfiakat nemi érintkezéseik miatt általánosítva rizikócsoporttá tegyék. Egyebek között azt is kifogásolják, hogy a szabályozásnál nem vették figyelembe például azt, ha melegek monogám kapcsolatban élnek.

| vér, véradás, meleg, homoszexualitás
2017-12-29 16:33:03
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop