Hirdetés

Megsemmisítették a fertőzött vérrel kapcsolatos aktákat Nagy-Britanniában

A brit kormány beismerte, hogy HIV fertőzött vérrel kezelt betegek szinte valamennyi aktája megsemmisült. Az 1980-as években és a 90-es évek elején hemofíliás és más betegek százával fertőződtek meg hepatitis C-vel vagy HIV-vel. A kormány tagadja, hogy szándékos eltussolás történt, és „sajnálatos” balesetnek nevezte a történteket.

transzfúzió, fertőzés |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

A vita még jobban elmérgesedett, miután kiderült, hogy a fertőzött vér egyes amerikai börtönökből került a brit egészségügyi szolgálathoz. Egy arkansasi börtönben hét dollárt fizettek a véradóknak, és amerikai források szerint a magas kockázati csoportba sorolható donorokat nem szűrték ki megfelelően. A börtön illetékesei tagadják a vádakat.

Az áldozatok szerint ez az újabb adat még inkább indokolja, hogy nyilvános nyomozást kezdjenek az ügyben. Az a brit Egészségügyi Minisztérium nyilatkozatot adott ki, amely szerint „az akkori kormány jóhiszeműen járt el, az akkor hozzáférhető technológia alapján… ezért nem gondoljuk, hogy egy nyomozás hasznára válna az érintetteknek”.

Egy skót emberjogi harcos, a maga is hepatitis C-vel és HIV-vel fertőzött Andy Gunn kérelmezte a volt egészségügyi miniszternél, hogy vizsgálja meg az aktákat. Akkor derült, ki, hogy a legtöbb irat megsemmisült.

A több mint 100 áldozatot képviselő ügyvéd szerint is csak egy alapos nyomozás deríthetne fényt a történtekre. Meg kellene vizsgálni, véletlen volt-e az iratok megsemmisítése, ki rendelte el, és miért. – A kormány a szavát adta, hogy véletlen volt, de egy vizsgálat során az is kiderülne, valóban eltussolásról volt-e szó, vagy „csak” súlyos mulasztásról – mondja az ügyvéd. Az az újabb hír, hogy több mint 640 károsult összesen 12 millió font kártérítést kapott, csak még gyanúsabbá teszi az esetet.

BBC News
transzfúzió, fertőzés

2006-01-16 18:43:50

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop