Nemsokára vér is kapható az Interneten

WEST PALM BEACH - Részvényeket, bort vagy repülőjegyet már eddig is lehetett kapni az Internet segítségével. Nem kell hozzá sok idő, és a világhálón vért is lehet majd adni és venni.

vérbankok, internet, kórházak, vérkészítmények, vérellátás, vérátömlesztés, transfúzió | The New York Times Health News Service   Medincorp | Bierman, N.

Legkésőbb két hónapon belül egy dél-floridai vérbank olyan internetes site-ot tesz fel a hálózatra, amelyen keresztül a kórházak "egyszerűen egy gombnyomással el tudják intézni, hogy vérkészleteiket feltöltsék," tudtuk meg dr. Charles Rouaulttól, a Community Blood Centers igazgatójától.

"Ezzel forradalmasíthatjuk az országos vérellátás rendszerét," mondta dr. Rouault, aki az internetes kereskedelem ügyeit is intézi a cégnél.

Az internetes vérbörze úgy működne majd, mint egy valódi tőzsde. Az eladók - a vérbankok - naponta friss listát tennének közzé termékeikről és áraikról, és a vevők - a kórházak és más vérbankok - így a legjobb árakon juthatnának a vérhez és vérkészítményekhez.

A vállalkozás egyben arra is jó a dél-floridai vérbanknak, hogy megpróbáljon túladni azokokn a készleteken, amelyek az elmúlt három év során halmozódtak fel, miután néhány partnerkórházuk átpártolt a Palm Beach Blood Bankhez.

A koncepció nem egészen új. Az amerikai National Blood Exchange (NBE) például már régóta foglalkozik azzal, hogy igény esetén megpróbálja összehozni a vérbankokat és a kórházakat, lehetőleg úgy, hogy sehol se legyen felesleg, de hiány se alakulhasson ki. Az itt dolgozók telefonon tárgyalják le az igényeket és az árakat, alkalmanként pedig akár hosszabb távú együttműködést is tető alá hoznak, mondta Angela Buscemi, az NBE egyik vezetője.

Dr. Rouault rendszere, amely az első ilyen szolgáltatás lenne az Interneten, ennél sokkal közvetlenebb kapcsolattartást tehet lehetővé, és valószínűleg az árakra is erősebb hatással lenne. A vörös vértestek ára jelenleg az Egyesült Államokban félliterenként 60-100 dollár körül mozog.

"Nincs más dolgunk, csak elindítani az egészet, és megvárni, hogy hogyan működik," mondta Buscemi.

Minden vérbank számára fontosak az árak és a határidők. A vér - típusától függően - 5-42 napig tartható el, és vannak olyan bankok, amelyek inkább a vérre, mások pedig a plazmára szakosodtak. Nem ritkák a viták sem a különféle vérbankok között, a Palm Beach Blood Bank például azért kritizálta a Community Blood Centerst, mert az általa begyűjtött vér 25 százalékát egy másik államban értékesítették, miközben a helyi kórházak igényeit nem tudták kielégíteni.

A Central Florida Blood Bank képviselői szerint a donorok csak különleges vészhelyzetek, például háború vagy természeti katasztrófa esetén tartják elfogadhatónak, hogy a vérüket az állam határain kívülre szállítsák.

Ezzel szemben dr. Rouaultnak az a véleménye, hogy minden kórháznak joga van ahhoz, hogy egy országos piacról szerezze be a vérkészítményeket. Így a helyi szolgáltató nem kényszerítheti rá a saját feltételeit a kórházra.

Néhány vérbanknak ugyanakkor az az álláspontja, hogy a legalacsonyabb áron történő vásárlás nem feltétlenül szolgálja a kórházak és a vérbankok hosszútávú érdekeit. Bár ezáltal olcsón és gyorsan hozzájutnak a kívánt termékekhez, az egészségügyi intézményeknek a tartósabb, hosszabb távon gondolkodó beszállítókra nagyobb szükségük van, aki garantálja, hogy soha nem lehet hiány, mondjuk a nyári szünetben sem, mondta Roger Svoboda, az amerikai Vöröskereszt területi igazgatója.

Dr. Rouault szervezetének már közel egy éve a birtokában van a vértőzsdéhez szükséges szoftver. Jelenleg a rendszer próbaüzemeltetése és tesztelése folyik.

Az egész project összesen 110000 dollárjába került a vérbanknak, tudtuk meg dr. Rouaulttól. A költésgek fedezésére azt tervezik, hogy a résztvevő vérbankok egyenként 10 ezer dolláros belépési díjat fizetnének, ha pedig társtulajdonosi kapcsolatba is kerülnek, akkor alacsonyabb üzemeltetési költségeket kell fizetniük, és beleszólást kapnak a tőzsde ügyvezetésébe. Dr. Rouault elmondta, hogy eddig összesen 11 vérbank - többek között Kalifornia, New York, Kentucky és Iowa államokból - jelezte érdeklődését, de konkrét megállapodásokra még nem került sor.

Az eladók és a vevők egy előzetes hitelminősítés után kerülnek be a regisztrációba és a rendszerbe. A kórházaknak a szolgáltatásokért nem kell fizetniük, csak a vérkészítményekért és a szállításért. A vérbankok a tervek szerint 2-4 dollárt fizetnének tranzakciónként, függetlenül a kérdéses mennyiségtől.

A National Blood Exchange a vevő és az eladó közötti közvetítéskor fél literenként 1,50 dollárt számít fel szolgáltatásaiért.

Egy észak-kaliforniai vérbank ügyvezetője, Tom Schallert elmondta, hogy bankjuk évente kb. 1500 literrel több vért gyűjt be, mint amennyit el tudnak adni. Ezért - bár még nem tudják, hogy az internetes kereskedelem hogyan fogja befolyásolni az árakat - azt tervezik, hogy beszállnak a rendszerbe.

"A cél az, hogy minden beteg, akárhol legyen is az országban - időben hozzájusson a vérkészítményekhez," mondta Schallert.

Dr. Rouault úgy nyilatkozott, hogy nem fog a munkájáért pénzt kapni. A rendszer által termelt profitot a tőzsde fejlesztésére fordítják majd, illetve ezzel próbálják meg alacsonyan tartani az árakat.

Megjelent: Cox News Service

| vérbankok, internet, kórházak, vérkészítmények, vérellátás, vérátömlesztés, transfúzió
2002-07-31 20:27:56
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop