Hirdetés

Speciális átömlesztési eljárások

|

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

A hagyományos vérátömlesztésben az egyik ember adja a teljes vért, a másik pedig kapja. A lehetőségek azonban egyre bővülnek. A helyzettől függően kaphat valaki csak sejteket, csak alvadási faktorokat, vagy csak más alkotórészeket a vérből. A vér egyes alkotórészeinek adása célzott gyógyítást tesz lehetővé, csökkenti a mellékhatások kockázatát, és egy egység vérből több különböző embert is lehet hatásosan gyógyítani. Más helyzetekben lehetőség van a saját vér visszaadására (autológ vérátömlesztés).

Aferezis

Aferezis során a donor teljes vér helyett csak a recipiens számára szükséges alkotóelemeket adja. Ha a betegnek csak vérlemezkére van szüksége, a donor teljes vérét kivezetik, egy gép segítségével kiszűrik belőle a vérlemezkéket, majd a többi részt visszavezetik a donorba. Mivel a donor a vére nagyobbik részét visszakapja, biztonsággal adhat 8-10-szer több vérlemezkét is egy ilyen eljárással, mint teljes vér adása során.

Autológ vérátömlesztés

A legbiztonságosabb vérátömlesztés az, amikor a donor és a recipiens is ugyanaz a személy, mert így kiküszöbölhető a csoportidegen véradásnak és fertőzés átvitelének a veszélye. Vérzés esetén, műtét során a vért össze lehet gyűjteni, és vissza lehet adni a betegnek. Gyakoribb eljárás, hogy valakitől előzőleg leveszik a vért, amit később vérátömlesztés formájában visszaadnak. Például ha valaki műtét előtt áll, a megelőző hónapban több adag vért vehetnek tőle, amit szükség szerint a műtét alatt vagy után visszakap.

Személyre szóló véradás

Családtagok és barátok kizárólag akkor adhatnak egymásnak vért, ha a donor és a recipiens vércsoportja és Rh faktora megegyezik. Néhány recipiens jobban szereti, ha tudja, ki adta a vért, habár a családtagtól vagy baráttól származó vérrel történő vérátömlesztés nem szükségszerűen biztonságosabb, mint egy idegentől származóval. A családtagtól származó vért besugarazzák, hogy megelőzzék a graft-versus-host ("vendég a házigazda ellen") reakciót, ami bár ritka, de gyakrabban fordul elő, ha a donor és a recipiens rokonok.

2002-06-04 18:24:19

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop