ÚJ

Az Agent Orange leukémiát okozhat

Az Agent Orange (2,4-diklorofenoxiacetát és 2,4,5-triklorofenoxiacetát) nevezetű növényirtószert a vietnami és kambodzsai dzsungelekben használták az amerikai haderők a vietnami háború idején. Az Agent Orange a becenevét onnan kapta, hogy a hordókon, amikben tárolták, narancsszínű csík volt.


Az akut myeloid leukémia új kezelési lehetőségéről

Egy kísérleti szer - pontosan a káros genetikai mutáció hatását blokkolva- ígéretes kezelési mód lehet a leukémia egy nehezen kezelhető fajtájánál.A tudósok a felfedezésüket az American Society of Hematology (ASH, Amerikai Hematológiai Társaság) philadelphiai éves gyűlésén hozták nyilvánosságra. A szert ígéretesnek mondják, annak ellenére, hogy a kísérletbe bevont, a Novartis PKC-412 néven ismert szerével kezelt 15 beteg közül egyik sem gyógyult meg.


A hagyományos transzfúziós kezelés alternatívái

Az előző fejezeteken leírtak elég részletesen rávilágítottak a transzfúzió veszélyeire, ezért azt - ha lehetséges - kerülni kell.


A vér biztonságát szolgáló vizsgálatok

A gondos vizsgálaton és kikérdezésen túl, amelynek az előzőekben felsorolt minden körülményre ki kell terjednie, több laboratóriumi vizsgálat is szolgálja a vért kapó biztonságát. Miért van erre szükség?


A véradások formái

Az első vérátömlesztések úgy történtek, hogy egymás mellé fektették a beteget és a véradót (latin eredetű szóval: donor), egy-egy gumicső segítségével úgy kötötték össze a két személyt, hogy a csőrendszer közepén egy háromirányú csap és egy dugattyús fecskendő volt. Az orvos ennek segítségével leszívta a véradóból a vért, elfordította a csapot, és a vért befecskendezte a betegnek.


A véradók vizsgálata

A véradás célja és értelme az, hogy segítsünk azokon a betegeken, akiknek csak ezzel lehet betegségüket kezelni.


A vérátömlesztés leggyakoribb formái

Teljes vér Ma már csak ritkán alkalmazzák, akkor, ha baleset vagy más betegség, nagy vérveszteséggel járó műtét miatt a beteg rövid idő alatt sok vért veszít.


A vérképzés vizsgálata

Hemoglobin
A vérszegénység (anémia) osztályozása sokféle. A mai korszerű automata készülékek birtokában az átlagos vörösvérsejt-térfogat és a hemoglobintartalom alapján történő osztályozásuk a leghasznosabb.


A vérképzés zavarai

A vérképzés zavarai lehetnek veleszületettek vagy szerzettek. Leggyakoribbak a szerzett, a vérképzéshez szükséges valamilyen faktorhiányos anémiák, mint például a vashiányos vagy folsavhiányos vérszegénység. Világszerte a vashiányos anémia a leggyakoribb. A vashiányos vérszegénységhez hasonlóan nagyon gyakori a folsav- és a B12 vitamin hiányállapottal magyarázható táplálkozási anémia. Mindkettő esetén - mint ahogyan fontosságuk miatt később részletezzük - a táplálék alacsony folsav- és B12- vitamin-tartalma miatt fejlődik ki a vérszegénység.


A vért kapó kockázata

Az előzőekben már utaltunk rá, hogy a vérátömlesztés során fennáll bizonyos fertőző betegségek átvitelének lehetősége. Ezek valóságos veszélye azonban jelentősen változott az elmúlt évtizedekben. A változást az 1980-as évek közepe hozta, amikor kiderült, hogy a rettegett AIDS betegséget okozó HIV-vírus vérrel és vérplazmakészítményekkel átvihető.


10 | | | | | | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop