ÚJ

A vért kapó kockázata

Az előzőekben már utaltunk rá, hogy a vérátömlesztés során fennáll bizonyos fertőző betegségek átvitelének lehetősége. Ezek valóságos veszélye azonban jelentősen változott az elmúlt évtizedekben. A változást az 1980-as évek közepe hozta, amikor kiderült, hogy a rettegett AIDS betegséget okozó HIV-vírus vérrel és vérplazmakészítményekkel átvihető.


Mit kell tudni a vércsoportokról?

A vérben lévő valamennyi sejt védőburokkal rendelkezik, annak érdekében, hogy a sejt belsejében lévő anyagok együtt tudjanak maradni, megfelelő működést biztosítva. Ez a védőburok - idegen szóval membrán - azonban nem sima, mint a luftballon, hanem a burkot alkotó fehérjék, cukrok és zsíranyagok (lipidek) ágas-bogas, kitüremkedéseket és behúzódásokat tartalmazó külső felszínt hoznak létre. Talán legjobban úgy lehet elképzelni, mint a vadgesztenyét, védőburkával.


Vérátömlesztés: a legkorábban alkalmazott szerv- (szövet-) átültetés

Az emberiség hamar felismerte, hogy a vér az élet hordozója: tapasztalták például, hogy a sebesült harcosok vérüket elveszítve életüket is elveszítik. Évezredeken át csak annyit tudtunk tehát, hogy a vér az élet hordozója. Érthető, hogy az orvosok évszázadokon keresztül kísérleteztek azzal, hogy vérző vagy vérszegény betegeket vér adásával gyógyítsanak vagy fiatalítsanak meg.


Vészes (B12 vitamin-hiányos) vérszegénység

A B12-vitamint mikroorganizmusok állítják elő, növényi tápanyagok, gyümölcsök, zöldségfélék nem tartalmazzák, az emberi szervezet nem képes előállítani. Kész formában veszi fel, állati eredetű táplálékokban, májban, halban, tejtermékekben fordul elő. Növényi eredetű táplálékok csak bakteriális szennyeződés formájában tartalmaznak kis mennyiségű B12-vitamint.


A vér alkotóelemei és funkciói

A vér (sanguis) a szervezet folyékony kötőszövete, amely a keringési rendszerben - az artériában, hajszálerekben és vénákban - áramlik. Mennyisége felnőtt (70 kg-os) férfiban 5-6 liter; a nőké valamivel kevesebb. A vér háromféle sejtből, vörösvérsejtekből, fehérvérsejtekből és vérlemezkékből áll, a sejtek folyékony sejtközötti állományban, a plazmában helyezkednek el. A sejtes alkotóelem százaléka a hematokrit, melynek értéke férfiakban 44-48 %, nőkben 42-46 %.


A vér nem sejtes alkotórészei és funkciói

Alvadási faktorok A vérplazmában találhatók a vér nem sejtes alkotóelemei. Ide tartoznak a véralvadásban szerepet játszó faktorok, fehérjék, számuk tizenhárom. Közülük az utolsó éppen a magyar felfedezők, a biokémikus Laki Kálmán és munkatársa, Lóránd László után kapta a nevét (Laki-Lóránd faktor).


A vérképzés egészséges körülmények között

Mivel a vér alakos elemeinek nincs osztódási, illetve szaporodási képességük és a vérben rövid élettartamúak, állandó pótlásukról speciális szerveknek kell gondoskodniuk. A vérképző szerveket közös néven homepoetikus rendszernek nevezzük. Az embrió fejlődésének harmadik hetében jelennek meg a vért termelő szigetek a szikhólyagban, amelyek nagyon kezdetleges vérsejteket termelnek, ezek tulajdon- képpen az első ún. hemoglobint képző sejtek. E sejtek a második hónapban átvándorolnak a májba és a lépbe, ez a két szerv lesz a születésig s a születést követően egy-két hétig a vérképzés helye.


Bíztató eredmények a Haemophilia B génterápiájában

A hemophilia, más néven vérzékenység, egy öröklődő betegség, melyet valamely véralvadási faktor hiánya vagy elégtelen mennyisége okoz. A hemofília A-t a VIII. alvadási faktor hiánya, a hemophilia B -t -a vérzékenység ritkább formáját- a IX. alvadási faktor hiánya okozza.


Évi félmillió véradás szükséges
Programsorozat az ünnepek előtt — Fiatal donorokat várnak

Magyarországon mintegy 200-300 ezer aktív véradó van. Átlagos életkoruk 40 év körüli, így a szervezőknek — elsődlegesen a Magyar Vöröskeresztnek és az Országos Vérellátó Szolgálatnak — alapvetően fontos feladatuk, hogy minél több fiatalt nyerjenek meg a véradás ügyének.Az Országos Vérellátó Szolgálat "Adj vért és ments meg három életet" programsorozatot indít: ennek keretében a történelmi egyházakkal — a Magyar Katolikus Püspöki Karral, a Magyarországi Evangélikus Egyházzal, a Magyarországi Református Egyházi Zsinattal és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével —, valamint a vöröskereszttel közösen hagyományteremtő céllal A vér ajándék elnevezéssel országos önkéntes véradást szervez az ünnepek előtt, december 2. és 22. között. A véradók napja alkalmából országos ünnepségsorozat is kezdetét veszi.A vérellátó tájékoztatása szerint a szükséges laboratóriumi és orvosi vizsgálatot követően az alkalmasnak bizonyuló donortól 4,5 deciliter vért vesznek le. A beavatkozás steril, egyszer használatos eszközökkel történik, így a véradó nem fertőződhet. A vérvétel egyébként tíz percnél kevesebb ideig tart. Az ezt követő pár perces pihenő után uzsonnát kapnak a donorok. A levett vérben — a vércsoport meghatározásán túl — a vérrel átvihető fertőző betegségeket vizsgálják. Így a fertőző májgyulladás két típusát, az AIDS, valamint a szifilisz kórokozóját. Abban az esetben, ha valamilyen probléma mutatkozik, a vérellátó a donort szakorvosi ellátáshoz juttatja.


Áttörés a leukémia gyógyításában

Magyarországon is hivatalosan alkalmazható a Novartis új leukémia elleni gyógyszere.. A szert a négy leggyakoribb leukémia típus egyike, a krónikus mieloid leukémia (CML) gyógyítására fejlesztették ki.


| 11 | | | | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop