ÚJ

Folyamatosan csökken a véradók száma

Folyamatosan csökken a véradók, míg egyre nő a kizárólag vérplazmát adományozók száma - írta pénteki számában a Magyar Idők.


Az ország öt nagyvárosában várják a véradókat a hétvégén

A Vitál véradás keretében Budapesten, Győrben, Debrecenben, Pécsen és Szegeden várják június 4-én a véradókat.


Vérlemezkéket gyártó őssejtet növesztettek laboratóriumban brit kutatók

A vérzéscsillapításban kulcsszerepet játszó vérlemezkék előállítóit, csontvelői őssejteket növesztettek laboratóriumban brit kutatók - tudósított a BBC News.


Aktívak az egyetemista és főiskolás véradók

Sikeresen zárta első fél évét a 10. országos felsőoktatási véradóverseny - írta a Népszabadság.


A bíróság szerint ésszerű indokkal zártak ki egy hajléktalant a vérplazma-adományozásból

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítélete szerint nem sértette meg az egyenlő bánásmód követelményét az a cég, amely kizárt egy hajléktalan férfit a vérplazma-adományozásból, mivel a kizárásnak ésszerű indokai voltak - közölte a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya kedden az MTI-vel.


Jákó Kinga: több véradóra volna szükség

Nagyjából állandó a hazai véradók és véradások száma, de mindkettőből többre volna szükség - mondta az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója.


Véradókat és véradássegítőket tüntettek ki

Kitüntetéseket adott át a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika téri kápolnájában pénteken, a véradók napján.


Génszerkesztés

Először gyógyították meg egy kisgyerek leukémiáját emberi immunsejtek génjeinek szerkesztésével - közölték a londoni Great Ormond Street kórház orvosai.


A vérszegénység és annak leggyakoribb típusai

Vérszegénység az az állapot, amikor a perifériás vérben a keringő vörösvérsejt- és ezzel kapcsolatos hemoglobinszint csökkent. Egyetlen adattal a vérszegénység nem jellemezhető, példaképpen említhető, hogy egészséges terheseken a terhesség harmadik harmadában a vér, pontosabban a plazmatérfogat körülbelül 1 literrel növekszik, emiatt a keringő vörösvérsejtszám és a hemoglobinszint csökken.


Retró véradás lesz országszerte öt helyszínen

Retró véradást szervez az ország öt pontján az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), amely sör-virsli retró menüvel és az 1970-es, 1980-as évek slágereivel és hangulatával várja a segíteni vágyókat szombaton.


| | | 4 | | | | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop