ÚJ

Veterán véradókat tüntettek ki a véradók napján

Az ország 44 pontján lehetett vért adni szerdán, a véradók napján, amelyen veterán véradókat, véradószervezőket és véradóbarát munkahelyeket tüntettek ki.


Génterápiával gyógyították meg a vérzékenységet

Génterápiával gyógyították meg két kutya vérzékenységét amerikai orvosok. A kísérleti kezelés után két évvel az állatok még mindig tünetmentesek.


Limfómája van Kína egyik legbefolyásosabb bloggerének

A rákkal szemben mindenki egyenlő - írta mikroblogjában az 52 éves Li Kaj-fu, Kína egyik legismertebb mikrobloggere, a Google China volt kínai vezetője, aki így hozta nyilvánosságra súlyos betegségét.


Leukémiás sejteket pusztító vegyületet hoztak létre

A heveny falósejtes fehérvérűség (AML) kialakulásáért és a felgyógyulás utáni kiújulásért felelős sejteket elpusztító módszert fejlesztettek ki japán tudósok.


Egységes betegregisztert szeretne a hemofíliás betegeket tömörítő szervezet

- Központi betegregiszter létrehozását és a vérzékenység miatt korábban mozgáskorlátozottá vált betegek rehabilitációban való nagyobb részvételét szeretné elérni a hemofíliásokat tömörítő szervezet. Erről a hemofília világnapon tartott szerdai, budapesti sajtótájékoztatón beszéltek az egyesület vezetői.


Több mint 60 év után megfejtették az igen ritka vércsoport titkát

Több mint 60 év után francia és kanadai tudósoknak sikerült feltárniuk egy igen ritka vércsoport - a Vel-negatív - genetikai és molekuláris okát.


Harry Potter inspirálta a vér gyorstesztjének feltalálóját

Harry Potter inspirálta azt az ausztrál vegyészmérnököt, aki feltalálta a gyorstesztet, melynek segítségével egy percen belül megállapítható a vércsoport.


A gyermekkori leukémia kockázata összefügg az apa dohányzásával

Legalább 15 százalékkal magasabb a gyermekrák leggyakoribb típusa, a leukémia kialakulásának kockázta azoknál a gyermekeknél, akiknek az apja a fogantatásuk idején dohányzik egy ausztráliai kutatás szerint.


Hatékony a génterápia a B típusú hemofília kezelésére

Egyetlen génterápiás kezelés jelentősen megnövelte a véralvadáshoz nélkülözhetetlen egyik anyag szervezetben termelődött mennyiségét B típusú hemofíliában szenvedő embereknél, akik vérzékenységét az adott faktor hiánya okozza - számoltak be eredményükről amerikai és brit kutatók.


Sikeresen gyógyították egereknél a sarlósejtes vérszegénységet

Amerikai kutatók új módszert dolgoztak ki, amellyel sikerült sarlósejtes betegségben szenvedő egereknél elérniük, hogy egészséges vérsejtjeik termelődjenek - olvasható a Science című tudományos folyóirat legfrissebb számában.


| | | | | | 7 | | | |
data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop