A mozgásszervi fájdalom kapcsolata egyéb betegségekkel

A mozgásszervi betegségek egyik, s talán a legjellemzőbb tünete a fájdalom. Fontos azonban annak ismerete, hogy a mozgatórendszer területén jelentkező fájdalom nem minden esetben mozgásszervi eredetű, hanem különféle belgyógyászati betegségek is okozhatják. Ezen kisugárzó tünetek ismerete és helyes értékelése a mögötte meghúzódó belgyógyászati betegség korai felismerését s kezelését eredményezheti.

mozgásrendszer, reumatológia, fájdalom, belgyógyászat | Gyógy-ír   Kisalföld
Nézzük, melyek azok a leggyakoribb belgyógyászati betegségek, melyek mozgásszervekre lokalizált tünetek formájában is megjelennek.

1. Vállba, karba, lapockába sugárzó fájdalmat provokál a szívinfarktus, a koronáriák keringési zavara, a tüdőembólia.

2. Vállövre, lapockatájékra sugárzó fájdalmat okoznak az epeutak betegségei.

3. Intenzív hát-, s néha derékfájdalmat okoznak a gyomor és nyombél fekélyei, valamint a hasnyálmirigy betegségei.

4. Azonos oldali derékfájdalmat okozhatnak a vesebetegségek.

5. Keresztcsonti, fartájéki, combba sugárzó fájdalmat a nőgyógyászati betegségek provokálhatnak.

Fontos annak eldöntése, hogy a fájdalom mozgásszervi vagy egyéb eredetű-e.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy amennyiben a fájdalom mozgásszervi eredetű, úgy a mozgás, mozgatás, az adott testtáj terhelése fokozza a fájdalmat, amennyiben azonban a fájdalmat az adott belszerv nyomása, vagy túlterhelése (pl. futtatás) fokozza, akkor inkább kivetülő fájdalomról beszélünk.

Sajnos nem ritka az sem, hogy valamely daganatos betegség, pl. tüdődaganat mozgásszervi tüneteket, akár sokízületi gyulladáshoz hasonló elváltozást is okozhat.

A krónikus bélbetegséghez vagy felszívódási zavarhoz egy, több vagy akár sok ízületet is érintő gyulladásos betegség is társul.

Különféle kórokozók - baktériumok, vírusok, gombák - nem direkt fertőzés útján, hanem úgynevezett második betegségként, bizonyos idő elteltével ízületi gyulladásokat okozhatnak.

A vérképző szerv betegségei szintén kezdődhetnek ízületi gyulladással. A hemofília (vérzékenység) első tünete gyakorta az ízületek bevérzése.

Sorolhatnám még azon betegségeket, melyeknek - zajlásuk valamely szakaszában - mozgásszervi megnyilvánulásai vannak, azonban ennyi is elég ahhoz, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy ha az ízületeim, inaim, izmaim fájnak, annak hátterében nem "csak" reuma állhat.

| mozgásrendszer, reumatológia, fájdalom, belgyógyászat
2002-07-29 11:23:45
No menu item defined, wrong database setup!
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop