Rákkutatás

A rákkezelés újabb gyógyítási módja a nagy dózisú gyógyszeres kezelés, melynek során kifejezetten magas gyógyszeradagokat alkalmaznak. Ezt a kezelést főként olyan kiújult daganatok ellen használják, amelyeknél az első kezelés hatásosnak bizonyult.

rákkutatás, kísérleti kezelés | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
a rák gyógyszerérzékenysége már ismert, a kezelés célja oly mértékben emelni a gyógyszerek adagját, hogy még több ráksejt pusztuljon el, és ezáltal a túlélési idő meghosszabbodjék. Ez a nagy dózisú gyógyszeres kezelés azonban a csontvelő működésének életveszélyes visszaszorítását okozhatja. Ezért a kezelést együtt alkalmazzák az úgynevezett életmentő kezeléssel, melynek során a csontvelő egy részét még a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt eltávolítják és lefagyasztva tárolják.

A kezelés után a csontvelőt visszaültetik a betegbe. A vérképző sejtek kivonhatók a keringésből is, ezért egyes esetekben a csontvelői sejtek levételére nincs szükség. Bár még csak kísérleti eljárások, ezek a kezelési módszerek mellrák, limfóma, Hodgkin-kór és leukémia esetében már kipróbálásra kerültek.

A heveny fehérvérűségben szenvedő beteg szervezetébe - a nagy dózisú gyógyszeres kezelést követően - szövetazonos csontvelőt lehet átültetni, többnyire testvérből. A mellékhatások közé tartozik egy különleges szövetkilökődési betegség is (graft versus host - "vendég a házigazda ellen"), mely során az átültetett szövet a beteg saját szöveteit pusztítja el.

Az új besugárzásos kezelések, mint a proton- vagy neutronsugaras kezelés, hatásosan gyógyítanak bizonyos daganatokat. A sugárzásra érzékeny festékanyagok alkalmazása és a fotodinamikus kezelés nagy lehetőségeket sejtetnek.

Az immunológiai kezelésben alkalmazott eljárások - a biológiai hatást fokozó anyagok, az ölősejtes kezelés és az ellenanyag-kezelés - a szervezet védekező rendszerét segítik a rák leküzdésében. E módszereket sikeresen alkalmazták számos daganat kezelésében, pl. bőrrák, veserák, Kaposi-szarkóma és fehérvérűség egyes eseteiben.

Végül az egyik legfontosabb potenciális terápiás megközelítés a rák megelőzését biztosító gyógyszerek kutatása. A retinoidok (az A-vitamin származékai) hasznosnak bizonyultak egyes rákfajták kiújulásának megelőzésében, főként a száj-, gége- és a tüdőrák esetében. Sajnálatos módon, más szerek, mint pl. a ß-karotin és a vele rokonságot mutató sejtvédő hatású anyagok nem bizonyultak rákmegelőző hatásúnak.

| rákkutatás, kísérleti kezelés
2009-03-03 14:51:15
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop