Rák kezelés mellékhatásai

Szinte mindenkinél, aki kemoterápiában vagy sugárkezelésben részesül, bizonyos mellékhatások tapasztalhatók: leggyakrabban hányinger, hányás és a vérsejtszám csökkenése. A kemoterápiában részesülő betegeknél gyakori a haj kihullása. A kezelés során fontos szempont a mellékhatások csökkentése.

rák, kezelés, mellékhatás | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
Hányinger és hányás

A hányinger és hányás gyógyszerekkel (hányáscsillapítókkal) megelőzhető, illetve csillapítható. A hányinger gyógyszerek nélkül is csillapítható gyakori, kis ételadagok fogyasztásával, a rostban gazdag és a gázképző, valamint a túl hideg és a túl meleg ételek kerülésével.

A vérsejtszám csökkenése

A betegek gyógykezelése során alacsonyabb vérsejtszám alakulhat ki. Ez a vér alakos elemeinek egyik vagy akár több típusát is érintheti, például kórosan alacsony vörösvértestszám (vérszegénység), fehérvérsejtszám (neutropénia vagy leukopénia) vagy vérlemezkeszám (trombocitopénia) alakulhat ki. Általában a sejtszámcsökkenés nem szorul kezelésre, ha azonban súlyos vörösvérsejtszám-csökkenés jelentkezik, vörösvérsejt-készítmény (transzfúzió) adására lehet szükség. Hasonlóképpen, a vérlemezkeszám komoly csökkenésekor vérlemezke-sűrítmény adására kerülhet sor a súlyos vérzésveszély csökkentése érdekében.

A neutropéniás beteg (akiben a fehérvérsejtek egyik fajtájának, a neutrofileknek a mennyisége kórosan alacsony) főként fertőzéseknek van kitéve, ezért ha egy ilyen beteg láza 38 °C fölé emelkedik, azonnali kezelésre van szüksége. Az a beteg, aki fogékonyabb a fertőzésekre, baktériumellenes kezelésre és kórházi ellátásra szorulhat. Fehérvérsejteket csak ritkán adnak, mert ezek a sejtek csak pár óráig életképesek, és számos mellékhatást okozhatnak. Ezzel szemben adhatók bizonyos anyagok (mint pl. a granulocita-stimuláló faktor), melyek a fehérvérsejt-termelődést fokozhatják.

Egyéb gyakori mellékhatások

A sugár- vagy kemoterápia gyulladást, illetve a nyálkahártyák kifekélyesedését okozhatja pl. a szájban. Az itt kialakult fekélyek nagyon fájdalmasak, és megnehezítik az evést. Többféle ecsetelő is létezik (ezek rendszerint savkötőket, allergiaellenes anyagokat és helyi fájdalomcsillapítókat tartalmaznak), melyekkel ez a kellemetlen érzés csökkenthető. Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy a beteg táplálásának szondán (orron vagy szájon át levezetett csövön) keresztül kell történnie, melyen a táplálék közvetlenül a gyomorba vagy a vékonybélbe jut. Néha a beteg vénás táplálásra szorulhat. A has sugárkezelését követő hasmenés számos gyógyszerrel enyhíthető.

| rák, kezelés, mellékhatás
2009-02-25 18:48:46

Web Design & Development Prowebshop