Rák elleni kezelés hatása

Az onkológiai kezelés során fel kell mérni azt, hogy a rák hogyan reagál a terápiára. A legsikeresebb kezelés eredménye: a gyógyulás.

onkológiai kezelés, rák | MSD Orvosi kézikönyv a családban   Merck
A gyógyulás akkor mondható ki, ha a rák minden kimutatható jele eltűnik (teljes gyógyulás). A kutatók a gyógyulási arányok meghatározásánál az 5, illetve 10 éves teljes tünetmentes túlélést veszik figyelembe. Ez azt jelenti, hogy a daganat az eltűnését követően meghatározott időn belül (általában 5 vagy 10 év) nem újul ki.

Részleges gyógyulás alatt azt értjük, hogy a daganat vagy daganatok mérete kevesebb mint felére csökken, ilyenkor a tünetek enyhülhetnek és a túlélési idő megnyúlhat, de végül a rák újra nőni kezd. A legkevésbé sikeres kezelés teljesen hatástalan.

Néha a daganat teljesen eltűnik, később azonban visszatér; ezt a köztes időszakot nevezik tünetmentes túlélési időnek. A teljes gyógyulás és a halál között eltelt időt nevezik teljes túlélési időnek. A részlegesen gyógyult betegeknél a gyógyult állapot időtartamát a részleges gyógyulás kezdetétől számítjuk egészen addig, amíg a daganat újra növekedésnek nem indul, illetve amíg a szervezet egyéb területeire nem szóródik.

Egyes daganatok jól reagálnak a gyógyszeres kezelésre, míg máskor - bár javulás tapasztalható - a gyógyulás elmarad. Néhány daganatra (bőrrák, veserák, hasnyálmirigyrák, agydaganat) igen gyenge hatással van a gyógyszeres kezelés, ezért ezeket rezisztenseknek, azaz ellenállóknak nevezik. Mások (mellrák, kissejtes tüdőrák, fehérvérűség) jól reagálnak a kezdeti kezelésre, a további kezelések során azonban a daganat ellenállóvá válik a gyógyszerekkel szemben. Ennek az az oka, hogy mind a normál sejtekben, mind a ráksejtekben megtalálhatók a gyógyszerekkel szembeni ellenállóképességet kódoló gének, aminek következtében az eddig csak egy gyógyszerrel szemben rezisztens daganat most más, egymással rokonságot nem mutató rákellenes szerekkel szemben is ellenállóvá válik.

Összegezve tehát: ezek a gének a sejteket olyan képességgel ruházzák fel, ami segíti őket a számukra káros anyag hatásának kivédésében. Végeredményben a sejt a saját védelme érdekében kipumpálja a gyógyszert a belsejéből, és ezáltal hatástalanná teszi a kezelést. A kutatók azt próbálják megfejteni, miként lehetne ezeknek a géneknek a működését meggátolni.

A heveny limfoid leukémia és a heveny mieloid leukémia két igen jól gyógyítható daganat. A Hodgkin-kór, és a nem-Hodgkin típusú limfómák számos fajtája (a diffúz nagysejtes limfóma, a Burkitt-féle limfóma és a limfoblasztos - korai limfocitákból kialakuló - limfóma) a gyermekek és a felnőttek közel 80%-ában gyógyítható. A rákellenes gyógyszeres kezelésre az előrehaladott hererák több mint 90%-os, míg a női koriokarcinóma (a méhrák egy fajtája) közel 98%-os gyógyulási hajlamot mutat.

| onkológiai kezelés, rák
2009-02-25 18:48:25
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop