Új gyógyszer a sugárkezelés okozta károsodás ellen

Állatkísérletekben egy természetes fehérje védettséget nyújt az onkológiai besugárzás ártalmai ellen, jelentették amerikai kutatók. Az embereken végzett kísérletek még az év folyamán elkezdődhetnek, állítja a cikk egyik szerzője, Andrei V. Gudkov, a buffalói Roswell Park Center kutatója.

sugárkezelés, onkológia, rák, flagellin | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A vastagbélben élő baktériumok által termelt fehérjéről van szó. A baktériumok azért állítják elő ezt a fehérjét, hogy a saját önző érdekeik miatt védjék a normális szöveteket. A baktériumok azért képesek a fennmaradásra, mert a flagellinnek nevezett fehérje meggátolja a vastagbél sejtjeinek programozott sejthalálát.

A flagellin laboratóriumban előállított változata a szervezet valamennyi sejtjét megvédi, azáltal, hogy időszakosan gátolja egy, a sejthalálban központi szerepet játszó molekula, az NF-kappa B, aktivitását. Nem közvetlenül hat a sejthalál folyamatára, hanem serkenti a védőanyagot termelő sejtek tevékenységét.

A ráksejteket nehéz elpusztítani, mert a rosszindulatúvá válás folyamán elveszítik a sejthalálhoz szükséges képességüket, így korlátlan szaporodás indulhat be.

A humán kísérletekhez szükséges engedélyért már folyamodtak az FDA-nál. A gyógyszer elsődleges alkalmazása a radioaktív balesetekben sugárzásnak kitett emberek védelme. Még ebben az évben tervezik a sugárkezelés okozta szövetkárosodás megakadályozását célzó kísérleteket is.

Science Daily
| sugárkezelés, onkológia, rák, flagellin
2008-04-14 11:38:12
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop