Új teszt a fej-nyak- és tüdőrák megállapítására

Amerikai kutatók egy DNS-alapú nyáltesztet dolgoztak ki, hogy a fej-nyak rákot és a tüdőrákot a legkorábbi, még gyógyítható fázisban ki tudják mutatni.

rák, nyálteszt | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Az USA-ban évente több mint 40 000 embernél diagnosztizálnak fej-nyakrákot, mintegy 12 ezren halnak meg ebben a betegségben; a tüdőrákkal diagnosztizáltak száma 2008-ban pedig 215 ezer lesz, és 161 840-en fognak meghalni, írja az Amerikai Rák Társaság.

A legújabb teszteket az Amerikai Rákkutató Szövetség éves közgyűlésén mutatták be.

Mindenki tudja, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás kapcsolatban van a fej-nyakrákkal, de ennek megállapítása eddig nehézséget okozott. Ma általában a már előrehaladott állapotban ismerik fel, és így a kilátások nem jók.

A fej-nyakrák egyébként a legkellemetlenebbek rákfajták közé tartozik, igen rossz életminőséggel, ezért is fontos a korai diagnózis.

A kutatók két, a fej-nyakrákokkal kapcsolatban álló gént kerestek (PMAIP1 és PTPN1), mert a géneken levő elváltozások jelzik a megbetegedést. Nyálmintát vettek 27 rákbetegtől és 10 egészségestől, és a mintából kivont DNS-t elemezve meg tudták különböztetni a betegeket az egészségesektől.

Egy másik vizsgálat során a kutatók rájöttek, hogy a szájnyálkahártya molekuláris elváltozásai a tüdőszövet hasonló károsodására utalnak.

A tüdőszövet vétele jelenleg bronchoszkópos vizsgálattal történik, ami meglehetősen kellemetlen eljárás. A kutatók ezért a szájnyálkahártya mintáit használják helyette, ez a teszt olcsó és egyszerű, egy vattapálcikával elvégezhető. A 25 volt dohányos bevonásával végzett vizsgálat során kiderült, hogy az esetek több mint 96 százalékában a tüdőrákra utaló p16 és FHIT gének sérültek voltak.

A cél az, hogy mindkét rákfajtát még idejében diagnosztizálják, hogy a kezelést minél előbb meg lehessen kezdeni.

| rák, nyálteszt
2008-04-16 12:40:04
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop