Gyógyítás és érzelmek

Az orvosképzés hosszú időn át gondosan kerülte az érzelmek és érzelemnyilvánítások témáját. Az orvos mindent megtanult a rákról, de azzal már teljesen magára maradt, hogyan is közölje a beteggel a szomorú tényt.

érzelem, gyógyítás, orvos-beteg | InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Manapság már többet megtudhatnak az orvostanhallgatók az orvos-beteg viszonyról és a rossz hír közlésének technikájáról. Arra azonban senki sem készítheti fel őket, hogyan viselkedjenek, látván a beteg reakcióját. Vajon szabad-e sírni a beteggel együtt? Szabad-e átölelni, ha a beteg kezd sírni?

Egy vizsgálat eredményei szerint a hallgatók 69, a rezidensek 74 százaléka legalább egyszer már elsírta magát hivatása gyakorlása közben. Fontos, hogy az orvos megértse a betegét, és együtt érezzen vele, de nem szabad kimutatnia az érzelmeit vagy sírnia. Ez ugyanis nem használ a betegnek, az orvos pedig könnyen kiéghet érzelmileg.

Számos orvos osztja ezt a felfogást, de újabb adatok utalnak arra, hogy egyáltalán nem ritka, hogy az orvos együtt sír a betegével.

Sokan a hivatalos viziten kívül külön időt szánnak arra, hogy meglátogassák betegeiket, elbeszélgessenek velük, mások pedig ugyan megértik ezt, de szükségük van arra, hogy érzelmileg ne bonyolódjanak bele, és bizonyos távolságot tartsanak.

| érzelem, gyógyítás, orvos-beteg
2008-04-23 10:33:58
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop