A rákkutatás új módszere

Szingapúri kutatók egy új genetikai módszert dolgoztak ki, mely segítségével megállapítható, melyek a daganat növekedése számára fontos gének. Ha sikerül ezen szabályozó gének aktivitását csökkenteni, mérsékelhető a daganatok növekedése és terjedése. A módszer nem csak daganatos, hanem akár bármely más típusú betegség esetében is alkalmazható lehet.

rákkutatás | InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.
Az új technika lényege, hogy összehasonlítják az ép és a daganatos betegségben az egyes gének aktivitását. Az aktivitás a gén kifejeződésének („expressziójának”) mértékével jellemezhető. A génkifejeződés folyamata során készül a génből egy meghatározott fehérje.

Munkájukhoz ép és daganatos tüdő-, pajzsmirigy-, máj-, nyelőcső-, vastagbél- és emlőszövet mintákat használtak fel. Olyan géneket kerestek, melyek eltérő mértékben fejeződtek ki az ép, illetve a kóros sejtekben. Azokban az esetekben, amikor ugyanazok a gének mutattak aktivitást a kóros és az egészséges szövetben is, olyan génekre fókuszáltak, melyek szabályozása erőteljesebb volt a rákos szövetben.

A kutatóknak negyvennyolc szigorúan szabályozott gént sikerült azonosítaniuk, melyeket „szigorúan szabályozott” géneknek neveztek el.
Ezeket a géneket azért tartják különösen érdekesnek, mert az általuk kódolt fehérjék aktivitásának csupán kis mértékű csökkentése révén is jelentős változások érhetők el az egész daganat szintjén, melyek a daganat növekedése és terjedése ellen hatnak.


A kutatók szerint a daganatos betegségeken túl, a módszer könnyedén alkalmazható más kórképek esetén is. A megfelelő adatok birtokában a kutatók beazonosíthatják azokat a géneket, melyek működése kifejezetten a kórkép rosszabbodásával, progressziójával függ össze, ezt követően pedig kiderülhet, hogyan lehet számunkra előnyösen manipulálni őket.

Medical News Today
| rákkutatás
2008-07-27 19:32:03
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop