Mégis rákmegelőző lenne a C-vitamin?

Nagydózisú C-vitamin, más néven aszkorbinsav injekciók alkalmazásával körülbelül 50%-kal mérsékelhető az agy-, petefészek- és hasnyálmirigy-daganatok tömege és növekedési üteme egerekben, számolnak be kutatási eredményeikről amerikai kutatók. A kutatók az aszkorbinsav daganatellenes aktivitását a daganatos sejteket körülvevő sejtközötti térben mérhető szabadgyök (hidrogén-peroxid) képződés alapján monitorozták.

rák, C-vitamin | InforMed Hírek6   InforMed | Perjési, L.
A C-vitaminnak fontos élettani szerepe van. Tartós hiányállapot esetén skorbut alakul ki, és végül halálhoz vezethet. Létfontosságú biokémiai folyamatokban résztvevő enzimek igényelnek C-vitamint a megfelelő működéshez. A C-vitamin emellett antioxidánsként védi a sejteket a szabadgyökök káros hatása ellen.

A C-vitamin mint onkológiai szer iránti érdeklődés körülbelül 30 éve tetőzött, amikor esettanulmányokban kedvező hatásáról számoltak be. Ugyanakkor, 1979-ben és 1985-ben végzett tudományos vizsgálatokban a daganatos betegeknél alkalmazott nagydózisú oralis C-vitamin előnyös hatását nem sikerült igazolni.

A kutatókat most azonban több megfigyelés is arra sarkallta, hogy újra megvizsgálják a C-vitamin mint daganatellenes szer jelentőségét. Az elmúlt 12 évben elvégzett klinikai vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy normál esetben, a szervezetben egy élettani mechanizmus pontosan szabályozza a tápcsatornából felszívódó aszkorbinsav mennyiségét. Napi 200 mg-ot meghaladó mennyiségű C-vitamint tartalmazó étrend (például két narancs és egy adag brokkoli) fogyasztása esetén a szervezet a vér aszkorbinsav szintjét nem engedi egy meghatározott tartomány fölé emelkedni.

Ezt az élettani szabályozást megkerülendő, a kutatók agresszív agy-, petefészek-, illetve hasnyálmirigy-daganatban szenvedő rágcsálókba vénásan vagy a hashártya alá injektáltak aszkorbinsavat, miáltal nagy dózisú, akár napi 4 mg/testtömeg kilogramm mennyiségű C-vitamin bevitelt biztosítottak. Feltételezésük szerint ilyen nagy koncentrációval már terápiás, daganatellenes hatás érhető el. Ez a nagy adag azonban szájon keresztül alkalmazva nem érhető el, csak injekciós adagolással.

Min alapul a C-vitamin daganatellenes hatása? A feltételezés szerint a nagydózisú C-vitaminnak nem is antioxidáns, hanem pro-oxidáns hatása van. A pro-oxidánsok a szabadgyökök képződését segítik elő, és a termelődő hidrogén-peroxid, a kutatók feltételezése szerint, elpusztítja a daganatos sejteket. Negyvenhárom daganatos és öt egészséges sejtvonalon végzett laboratóriumi kísérletben azt találták, hogy a nagydózisú aszkorbinsav a vizsgált tumoros sejtvonalak 75%-ában, az egészséges sejtek megkímélése mellett, daganatellenes hatású volt. Azt írták, hogy a vizsgálatokban alkalmazott magas koncentráció emberben is elérhető.

A kutatók ezt követően agresszív petefészek-, hasnyálmirigy és agydaganatos, immunhiányos egerekben vizsgálták a C-vitamin injekció hatását. A C-vitamin injekciók hatására 41%-kal csökkent a daganatok növekedési üteme és 53%-kal megkisebbedett a tumorok tömege. Az agydaganatos kontroll egerek 30%-ában a daganat áttétet adott, míg az aszkorbinsavval kezelt állatokban nem tapasztaltak távoli terjedésre utaló jelet.

Ezek az állatkísérletekből származó adatok szolgáltatják az első határozott alapot az aszkorbinsav humán onkológiai alkalmazására irányuló vizsgálatok számára. Jelenleg több klinikai vizsgálat is a tervezési fázisban áll, melyekben majd az aszkorbinsav onkológiai terápiás hatását kívánják tanulmányozni.

National Institutes of Health
| rák, C-vitamin
2008-08-29 06:07:15

Web Design & Development Prowebshop