Fertőzést álcázva hoznak létre daganatellenes választ az implantátumok

A Harvard Egyetem tudósai olyan tumor-antigénekkel impregnált korongokat hoztak létre, amelyeket a bőr alá ültetve gyakorlatilag újraprogramozzák az immunrendszert, hogy támadja meg a daganatokat. A szerzők munkájáról a Nature Materials oldalain olvashatunk.

rák, daganat, immunológia, immunválasz | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A kutatások során az egerek 90 %-a megszabadult attól a nagyon agresszív melanómától, ami egyébként 25 napon belül halált okoz, így jelenleg ez tekinthető a leghatékonyabb daganatellenes oltásnak napjainkig.

„Immunrendszerünk működése során a külvilágból érkező betolakodókat ismeri fel és támadja meg, ezért tud megmenekülni a daganatos sejtek többsége – ezek ugyanis a test saját sejtjeiből származnak” – mesélik a szerzők. – „A most kifejlesztett módszerrel az immunrendszert az eddigieknél egyszerűbb és hatékonyabb módszerrel tudjuk módosítani az immunrendszer működését.”

A daganatellenes oltásokat célzó eddigi kutatások többsége a szervezetből származó immunsejtek újraprogramozásával, majd a keringésbe való visszajuttatásával próbálta elpusztítani a rosszindulatú sejteket. Nagy mennyiségű adat bizonyítja, hogy ez a módszer elméletben hatásos lehet, de a kísérletek során a visszajuttatott sejtek 90 %-a elpusztul, mielőtt bármilyen hatást fejtene ki.

A kutatók által kifejlesztett implantátumok vékony, 8,5 mm átmérőjű korongok. Az amerikai hatóságok által engedélyezett, biológiailag lebomló polimert a kar bőre alá lehet beültetni, éppen úgy, mint például a beültethető fogamzásgátlókat is.

A korongok 90 %-a üreg, így könnyen bejutnak az immunsejtek. Ezek a sejtek olyan anyagokat szabadítanak fel, amelyek vonzzák az immunrendszer hírvivőit, a dentritikus sejteket.

A dentritikus sejtek olyan antigénekkel találkoznak a korong belsejében, amelyek a célzott daganatra jellemzőek. Ezután eljutnak a legközelebbi nyirokcsomókba, ahol aktiválják a szervezet T-sejteit, hogy fedezzék fel és pusztítsák el a testben található összes daganatos sejtet.

„Az egész hasonlóan zajlik ahhoz, ahogy a szervezet reagál egy baktérium vagy vírus támadására, majd hosszú távú immun-memóriát alakít ki az adott törzs ellen. Arra számítunk, hogy ezek a korongok tartós, és az egész testre kiterjedő védelmet hoznak létre a daganatos sejtek ellen, ami hosszú távú védelmet is jelent egyben a visszaeséssel szemben.”

Az implantátumok természetesen baktériumok vagy vírusok antigénjeit is hordozhatják, így számos fertőző betegség ellen nyújthatnak védelmet. Akár az is lehetséges, hogy az olyan autoimmun betegségek is befolyásolhatók lesznek vele, mint az 1-es típusú cukorbetegség, ahol az immunsejtek az inzulint termelő hasnyálmirigy-sejteket támadják meg.

„Ez a kutatás bebizonyította, hogy polimer bio-anyagokkal az immunrendszer újraprogramozható, így számos betegség kezelésére elvileg lehetőség nyílik” – állítják a kutatók. – „Más olyan helyzetek is elképzelhetők, ahol akár pusztító immunválaszra (pl. fertőző betegségek ellen), akár tolerancia kialakítására (pl. autoimmun betegségek esetén) van szükség.”

| rák, daganat, immunológia, immunválasz
2009-01-28 10:07:01
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop