Immunrendszerünk is védi a daganatos sejteket

A rák kifejlődésének első napjaiban az immunrendszer a daganatos sejteket nem idegenként, hanem sajátként ismeri fel, és éppen ezért nem megsemmisítő, hanem védő hatást gyakorol rájuk. A francia kutatók felfedezése nagy előrelépéseket tesz lehetővé a daganatterápia terén.

immunrendszer, rák, daganat | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A 20. század eleje óta ismert kutatói körökben az a jelenség, ahogy a daganatos sejteket az immunrendszer azonnal felismeri és elpusztítja. Daganat csak akkor fejlődik ki, ha a rosszindulatú sejtek elkerülik az immunrendszert. A szerzők szerint ez azonban nem teljesen pontos megfogalmazás: ugyanez a jelenség az is, amikor az első daganatsejteket megvédi az immunrendszertől azok megjelenésekor – éppen úgy, mint a szervezet többi sejtjét.

Amikor az immunrendszer reagál az idegen anyagokkal, két sejt működése a legfontosabb: a regulátor T-sejteké, ezek védik meg a saját szöveteket, és a killer T-sejteké, ezek pusztítják el az idegen sejteket. Az eddigi vizsgálatok legtöbbször akkor tekintettek a daganat és az immunsejtek közötti hatásokra, amikor a tumor már kifejlett volt. Most azonban állatkísérletek során arra derült fény, hogy a daganatsejtek a regulátor T-sejteket aktiválják, és olyan molekulákat termelnek, amelyek a normál sejtekre jellemzőek.

A regulátor T-sejtek megakadályozzák, hogy a killer sejtek elpusztítsák a ráksejteket. A test szövetei, és így az első daganatsejtek is gyorsan tudják aktiválni a regulátor T-sejteket, ami ha elmaradna, akkor a killer T-sejtek képesek lennének a rosszindulatú folyamat megsemmisítésére.

Ez azt is jelenti, hogy a regulátor T-sejtek működésének szabályozása új daganatterápiás lehetőségeket jelenthet. Ez már újabb módszerek felé is utat nyit, például rákellenes oltásokat is ki lehet akár fejleszteni.

Science Daily
| immunrendszer, rák, daganat
2009-08-17 10:02:00

Web Design & Development Prowebshop