Felfedeztek egy rákkeltő gént

A Dana-Farber rákkutató intézetben fölfedeztek egy rákot okozó gént. Ez a kutatás is bizonyította, hogyan használható a molekuláris biológia és azon belül a génkutatás annak meghatározására, mely gének vesznek részt a rákos folyamatban és melyek a semlegesek.

rák, daganat, genetika | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
– Feltételezéseink szerint az elkövetkező években a genomika százszámra fed majd fel a rákkutatás számára hasznos genetikai elemeket – mondja dr. Lynda Chin kutató. – Ahhoz, hogy le tudjuk szűkíteni a géneknek ezt a csoportját azokra, amelyek ténylegesen is elősegítik a rák burjánzását és az áttétek képződését, funkcionális valamint mechanikai vizsgálatok szükségesek.

A vizsgálat során számtalan kísérletet folytattak élesztősejtekkel, többféle típusú emberi ráksejtekkel, laboratóriumi sejtkultúrákkal és egérmodellekkel, és megállapították, hogy a GOLPH3 nevű gén egy többletpéldánya számos szövetfélében képes rákot előidézni.

Az is kiderült, hogy a GOLPH3-ból létrejött fehérje biomarkerként használható azoknál a daganatoknál, amelyeket jó eséllyel lehet a rapamycin nevű kemoterápiás gyógyszerrel kezelni. Azok a daganatok ugyanis, amelyekben nagy mennyiségben van jelen ez a fehérje, hajlamosabbak a zsugorodásra, mint azok, ahol ez a szint alacsony.

A vizsgálat előzménye, hogy néhány évvel korábban megfigyelték, hogy az 5p13 kromoszóma egy szakasza tüdő-, petefészek-, emlő- és prosztatarák, valamint melanoma esetében gyakran megkettőződik. A kutatókat az ösztönözte további vizsgálatokra, hogy ez az rendellenesség ennyi különböző rákfajtánál fennáll.

A megkettőzött szakaszon találtak négy gént, amelyek közül kettő, a GOLPH3 és a SUB1 expressziója igen nagymértékű volt. További vizsgálatokkal kizárásos alapon jutottak el a GOLPH3 génhez.

Mindez azonban önmagában még nem bizonyította, hogy a GOLPH3 daganatkeltő ahhoz további kísérletek voltak szükségesek, ám mivel a gén aktivitásának fokozásával egy nem rákos sejtből rákos sejt képződött, a végén egyértelműen beigazolódott a feltételezés, hogy onkogénről van szó.

Mindezen túl arra is választ kaptak a kutatók, hogy ugyanez a gén hogyan teszi fogékonyabbá a kemoterápiás kezelésre a rákos sejteket, és azt az állatkísérletek után humán szövetekkel is igazolták.

Medical News Today
| rák, daganat, genetika
2009-08-23 21:42:16
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop