Az anya rákja átmehet a magzatba is

Már vagy száz éve sejtik a szakemberek, hogy az anya rákos megbetegedése a magzatra is kihathat, de most jelentik Japánból az első megerősített esetet. A jelenség ritka, mivel a méhlepény elzárja az anyai sejtek útját, és a magzat immunrendszere kiveti a rákos sejteket.

terhesség, rák, genetika | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
– Mintegy 30 esetről tudunk a múltban, amikor anya és újszülöttje ugyanabban a rákban szenvedtek, ami általában leukémia vagy melanoma volt – mondja dr. Suki Mizutani tokiói gyermekgyógyász.

– Azt sejtették, hogy a rák a várandós nőben alakult ki, majd tovább terjedt a magzatra, genetikai bizonyíték azonban mindeddig nem volt ennek az elméletnek az alátámasztására. Most mi ezt hitelt érdemlően megtettük.

A jelentésben egy 28 éves japán nő esetét írják le, aki a szülés után leukémiás lett, és 11 hónappal később a lányánál is kimutatták ezt a betegséget.

A genetikai elemzés során kiderült, hogy mind az anyánál, mind a lányánál megtalálható volt a rák egy génjének azonos mutációja, a BCR-ABL-1. A gyermek DNS-ében ez azonban nem öröklődött, ami arra utal, hogy a rákos sejtek egymástól függetlenül fejlődtek mind az anyában, mind a magzatban.

Genetikai ujjlenyomat vételével a kutatók megállapították, hogy a ráksejtek az anyában fejlődtek ki, és a méhben kerültek át a magzatba. Az is kiderült, hogy a ráksejtek elpusztították az újszülött DNS-ének azt a területét, amely normális esetben képes különbséget tenni anyai és magzati sejtek között.

A kutatók szerint az anya ráksejtjei áthaladva a placentán beágyazódtak a magzatba, amelynek fejlődő immunrendszere nem ismerte fel őket.

Az eset meglehetősen ritkának számít, rosszindulatú daganat 1000 terhességből 1-nél jön létre, a leukémia előfordulása 1 a 75-100 ezerből. A terhesként rákban megbetegedő nők gyermekeit azonban gondos megfigyelés alatt kell tartani, mondják a szakemberek.

Health.com
| terhesség, rák, genetika
2009-10-22 10:45:56
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop