Az anyatej összetevői elpusztítják a rákos sejteket

Egy, az anyatejből származó anyag humán tesztjeiben svéd kutatók igazolták, hogy elpusztítja a hólyagrákos sejteket - közölte a PLoSOne elnevezésű nyílt hozzáférésű tudományos portál (www.plosone.org).

rék, anyatej, gyógyszer | MTI Hírek 2010 ;7
A HAMLET betűszóval jelzett rákellenes vegyület (human alpha-lactalbumin made lethal to tumor cells) az anyatejben található alfa-laktalbumin és egy zsírsav, az olajsav kölcsönhatásakor jön létre, általában a babák gyomrában lévő savas közegben. A vegyület a rákos sejtek programozott halálához vezet, miközben az egészséges sejtekre nincs hatása.

A svédországi Lund és Göteborg egyetemein dolgozó kutatók húgyhólyagrákos férfi páciensekkel végezték tesztjeiket. Az önkéntesek húgyhólyagjába HAMLET oldatot juttattak be katéteren keresztül közvetlenül a daganat helyére. "Az oldat elpusztította a rákos sejteket és a tumor mérete öt napon belül csökkent" - mondta el Roger Karlsson, a kutatás résztvevője a The Telegraph című napilapnak, hozzátéve, hogy a kezelés ideális kiegészítője lehet a jelenleg alkalmazott kemoterápiáknak.

A HAMLET vegyületet évekkel ezelőtt, véletlenül fedezték fel, amikor az anyatej antibakteriális hatását vizsgálták kutatók, és az egyik tesztben megállapították, hogy elpusztítja a rákos sejteket. Azóta a vegyülettel 40 különböző típusú rákos sejtet sikerült megölni laboratóriumi körülmények között.
| rék, anyatej, gyógyszer
2010-04-22 12:12:00

Web Design & Development Prowebshop