Vírusok a daganatok ellen

Az a vírus, amit annak idején sikerrel vetettek be a feketehimlő ellen, most a rák ellen veszi föl a küzdelmet. A himlővírus is csatlakozott ahhoz a csapathoz, amiben herpeszvírusok és egy sor más mesterségesen létrehozott kórokozó harcol végstádiumú daganatok ellen.

vírus, rák, daganat, onkolitikus, vírus | InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.
Az úgynevezett onkolítikus vírusok kifejlesztése után egy évtizeddel már olyan vírustörzsek is léteznek, amelyekben a mesterségesen beépített genetikai program célja, hogy felkutassa és elpusztítsa a daganatos sejteket. Holland kutatók első humán vizsgálatai során egy mesterséges, adeno-szerű vírus glioblastoma-ellenes hatékonyságát tesztelik.

A kettős támadás során a vírusok nagy érzékenységgel találják meg a daganatos sejteket, és az immunrendszert serkentő géneket juttatnak beléjük. Hasonlóképpen működnek a daganatkeltő vírusok is: például a humán papillomavírus a génállomány károsításával a kontrollálatlan szaporodást teszi lehetővé, a legtöbb esetben ez áll a méhnyakrák hátterében.

Amikor a mesterséges vírus felismeri és megfertőzi a daganatos sejtet, sokszorozódik, és az esetek egy részében el is pusztítja a gazdáját. A vírusok egy része olyan hormon génjét is hordozza, ami aktiválja az immunrendszer falósejtjeit. A felszabaduló hormon hatására odaáramlanak a fehérvérsejtek, és újabb támadást intéznek a daganat ellen.

Úgy tűnik, hogy a rákellenes oltás hatékony a májrák ellen, erre már előrehaladott kutatási eredmények utalnak: a kezelés hatására felére csökkent az egy éves halálozás. Más, korai fázisban lévő vizsgálatok a vastagbélrák, tüdőrák, petefészekrák és bőrrák elleni hatékonyságot mérik.

A vírus nem fertőzi meg az egészséges sejteket. A mesterséges génállományból hiányzik a timidin kináz gén, így a vírus nem képes szaporodni egészséges sejtekben. A ráksejtek mintegy 80 %-a azonban termel timidin kinázt, ez valószínűleg a természetes sejthalál kivédésére szolgál. Így gyakorlatilag egy "vírusgyár" jön létre a ráksejtekben, 24 órán belül gyorsan elterjed a vírus a tumorban.

A víruskezelés általában enyhe influenzaszerű tünetekkel jár, más mellékhatásról eddig nem tudunk. Egyelőre úgy tűnik, hogy a korábban megkapott himlő elleni oltás sem befolyásolja a kezelés hatékonyságát.

Ezzel párhuzamosan egy másik kutatócsoport létrehozott egy olyan herpeszvírust, ami az előrehaladott melanóma ellen veszi föl a harcot. A mesterséges molekula olyan hormonokat is tartalmaz, ami helyben, a daganaton belül serkenti az immunsejtek szaporodását. Egy hasonló vírust tartalmazó oltást már lehet kapni Kínában, ezt a fej-nyak régió daganatai ellen fejlesztették ki.

Végül érdemes megemlíteni a reovírusokat, amelyek normális körülmények között is megtalálhatók a tüdőben, de nem okoznak megbetegedést. Ez a vírus számos daganat ellen sikerrel veheti föl a harcot. A kutatók elmélete szerint a reovírus csak a daganatos sejteket támadja meg, mert a rákos átalakulással egy időben a sejtekben megszűnik egy vírusellenes molekula, a protein kináz R termelése.

Évtizedek óta folynak kísérletek daganatellenes vírusokkal, de az első eredmények igen szerények voltak, és kevés sikert tudtak felmutatni. Az újabb molekulák nagyobb érzékenységgel találják meg a rákos sejteket, és így talán valódi fegyverekké is válhatnak a daganatok elleni küzdelemben.

Egyelőre úgy látszik, hogy az onkolítikus vírusok mellett továbbra is szükség lesz kemoterápiára és sugárkezelésre. Önmagában a vírus csak a betegek 5-10 %-ánál képes állapotjavulást létrehozni.

Scientific American, kép: sxc.hu
| vírus, rák, daganat, onkolitikus
2010-07-01 12:25:43

Web Design & Development Prowebshop