Az érdekes környezet távol tarja a rákot

A stressz rossz hírét többek között annak köszönheti, hogy számos betegség kialakulásában szerepet játszhat. Úgy tűnik azonban, hogy a kevés stressz jó dolog.

rák, stressz, stresszhormon, inger, környezet, környezet | InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.
Ingergazdag, testmozgásra és társasági kapcsolatok kialakulására inspiráló környezetben tartott egereket vizsgálva kiderült, hogy ezek a rágcsálók kisebb valószínűséggel lesznek rákosak, és gyorsabban legyőzik a betegséget. Úgy tűnik, hogy a stresszhormonok aktiválnak olyan folyamatokat, amelyek visszaszorítják a daganatok növekedését.

A melanóma-sejtekkel fertőzött egereknél hat héttel később azt találták, hogy a népes, és játékokkal teli ketrecekben tartott egereknél mintegy 80 %-kal kisebb volt a daganatok mérete, és a rágcsálók 17 %-ánál egyáltalán nem is alakult ki daganat.

Az "ingergazdag" egerek vizsgálatakor kiderült, hogy valamivel magasabb stresszhormon-szinteket lehet kimutatni. A legkifejezettebb különbség az étvágyért felelős hormon, a leptin esetében látszott. A leptinreceptor gátlása képes volt ellensúlyozni az ingergazdag környezet előnyös hatását, ami a hormon kulcsszerepére utal a jelenségben.

A további kutatások során kiderült, hogy az ideg- és hormonrendszert összekapcsoló hipotalamuszban van egy gén, a BDNF, ami működése együtt emelkedett a környezet védő hatásával.
Végül kiderült, hogy a BDNF emelkedése a stresszhormonok segítségével a zsírszövetben a leptinszint csökkenését idézi elő. Lényegében arról van szó, hogy az agy lezárja ezt az utat, és megakadályozza a sejtek növekedését.

A kutatók azt is be akarták bizonyítani, hogy a védő hatás nem csupán az fokozott fizikai aktivitás eredménye. Ez sikerült is: azoknál az egereknél, akiknél csak egy mókuskerék volt a ketrecben, nem lehetett védő hatást kimutatni, és a hormonszintek változása is elmaradt.

A kutatás fontos üzenetet hordoz az embereknek is. Egy aktívabb életvitel számtalan előnnyel járhat - a daganatok visszaszorulása mellett gondoljunk a szociális kapcsolatok alakulására, vagy a szellemi frissesség megőrzésére.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy felmérjék a környezet egyes tényezőinek védő hatását. Talán sikerülhet bebizonyítani azt is, hogy a leptinszint jól követi a védő hatás alakulását, és ez alapja lehet akár egy szűrővizsgálatnak is.

Nature
| rák, stressz, stresszhormon, inger, környezet
2010-07-15 14:08:28


Gyógyszert szállító robotok

Apró mágneses robotokat fejlesztettek ki amerikai mérnökök, amelyek a baktériumokhoz hasonlóan ki tudnak lépni az erekből, hogy gyógyszert szállítsanak a tumorba vagy k...


Univerzális rákteszt

A Queensland-i Egyetem kutatói tízperces ráktesztet fejlesztettek ki, 90 százalékos bizonyossággal lesz képes kimutatni a rákot a vérből. Eredményeiket a Nature Communic...


A rák nem fog eltűnni

Hondzso Taszuku japán immunológus, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje szerint a rák nem fog eltűnni, de az immunterápiával kezelhetővé válik a nem is olyan tá...


Hondzso Taszuku: a tudomány befektetés a jövőbe

Hondzso Taszuku, a Kiotói Egyetem professzora, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje kedden annak a reményének adott hangot, hogy hazája a jövőben még többet áldo...


Az immunológiai megközelítés forradalmasítja az onkológiai ellátást

Az immunterápia fejlődésével olyan paradigmaváltás indult meg az onkológiai ellátásban, amelynek eredményeként az immunrendszert aktiváló terápiák kerülnek előtér...


hirdetés