Bioelektromos jelek változtathatják rákossá az őssejtek utódait

Olyan instruktor sejteket azonosítottak amerikai biológusok, melyek a sejtmembránban lévő feszültség megváltozásakor az őssejtek utódainak rákos elváltozását okozzák - adta hírül kedden az EurekAlert (https://www.eurekalert.org) című tudományos portál.

őssejt terápia, rák, daganat | MTI Hírek 2010 ;7
Az amerikai Tuft Egyetem (Medford, Massachusetts) kutatói azt is megállapították, hogy az elfajulás a szerotonin nevű jelátadó vegyület transzportjában bekövetkező változásokkal függ össze. A felfedezésnek hatalmas jelentősége lehet a rák megelőzésében és diagnosztikájában, a sérülések utáni regeneratív orvoslásban, illetve és a fejlődési rendellenességek kijavításában.

Az őssejtterápiák számos betegségre ígéretes gyógymódot kínálnak, ám egyúttal azt a veszélyt hordozzák, hogy a sejtek átalakulása során a folyamat félresiklik, és rákos utódsejtek keletkeznek. Az őssejtek hibás szabályozása a magzati fejlődésben is problémát okoz, mert veleszületett hibákhoz vezethet a sejtek normálistól eltérő szaporodása. Az őssejtek átalakulásának megfelelő útvonalon tartása, sőt ahol szükséges, a hibák visszafordítása a célja a területen tevékenykedő kutatóknak.

A Tuft biológusai olyan új, könnyedén módosítható jelre bukkantak, amellyel az élő szervezetek kontroll alatt tarthatják az őssejtek leszármazottainak viselkedését. A tanulmányt a Disease Models and Mechanisms című szakfolyóirat október 19-én megjelent számában tette közzé Michael Levin és kutatócsoportja.

A sejteken belül és kívül, azaz a sejtmembrán két oldalán lévő feszültség eltér egymástól, az a különbség a transzmembrán potenciál. A kísérletekben kiderült, hogy ennek megváltoztatása drasztikus hatást gyakorol a laboratóriumi környezetben növekvő sejtek tulajdonságaira. A kutatók ebihalak sejtjeit használva modellként megmutatták, hogy amikor az instruktor sejtek egy csoportjánál megváltoztatják a transzmembrán potenciált, azok olyan jeleket küldenek a fejlődésben lévő sejtekhez, melyek attól rákos jellegűvé fajulnak el.

Megállapították, hogy a bioelektromos jel egészen nagy távolságot képes megtenni az ebihal testében, a jelátvivő pedig nem más, mint az idegrendszer ismert ingerületátvivő molekulája, a szerotonin.

Az őssejtek viselkedésének megváltoztatására irányuló új bioelektromos módszernek igen nagy jelentősége lehet a gyógyításban. A sejtszintű feszültségkülönbség megváltoztatása viszonylag könnyű, Levin csoportja például egy kereskedelmi forgalomban is kapható gyógyszert alkalmazott hozzá.
| őssejt terápia, rák, daganat
2010-10-20 16:05:14

Web Design & Development Prowebshop