Leírták, miként kerülik meg a ráksejtek az immunrendszert

Amerikai kutatók egérkísérletekben megtalálták azt a molekuláris mechanizmust, amely egereknél segíti a melanomás sejteket abban, hogy megkerüljék az állat immunrendszerét.

rák, immunrendszer | InforMed Hírek9   InforMed | MTI
A Nature tudományos magazinban szerdán közzétett tanulmány egykor humán alkalmazáshoz is vezethet, segítheti olyan szerek kidolgozását, melyek e mechanizmus gátlásával akadályozzák a tumor növekedését.

Az Egyesült Államok Országos Rákintézetében végzett kísérletekben a kutatók elsőként mutatták meg, hogy az interferon-gamma nevű fehérje kulcsszerepet játszik a melanoma szétszóródásában. A melanoma a bőrt érintő, igen agresszív ráktípus, amely ellenáll a szokásos kemoterápiás kezelésnek, és magas a halálozási aránya.

Mint Glenn Merlino kutatásvezető elmondta, ugyanazt a típusú ibolyántúli sugárzást használták az egerek besugárzására, amely a napégést okozza, és azt tapasztalták, hogy ennek hatására a fehérvérsejtek mélyen beszűrődtek a rágcsálók bőrébe. A fehérvérsejtek interferon-gamma molekulákat termeltek, amelyek azután segítették a melanoma terjedését.

Amikor olyan antitesteket fecskendeztek be az egereknek, amelyek blokkolják az interferon-gammát, azzal sikeresen megszakították a jelátadó folyamatot, és hatékonyan csökkentették az UV-sugárzás által kiváltott bőrrák kockázatát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2000-ben 200 ezernél több melanomás esetet diagnosztizáltak, és 65 ezren haltak meg miatta.
| rák, immunrendszer
2011-01-20 15:51:28

Web Design & Development Prowebshop