A rák sugárkezeléséről

Sokan alulértékelik a sugárterápia jelentőségét a rákgyógyászatban, derül ki egy brit vizsgálatból. A sugárkezelést napjainkban a rákos betegek mintegy felének ajánlják, és a betegek kétötödét meggyógyítja, többet, mint a hagyományos kemoterápia.

rák, sugárterápia | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
A több mint 2000 megkérdezett válaszait összegző felmérés szerint azonban a válaszadók nem egészen egytizede tartja modern kezelésnek a sugárterápiát. A válaszadók fele tartja korszerűnek az olyan gyógyszereket, mint például a Herceptin, míg a sugárkezelésről csak kilenc százalék gondolja ugyanezt.

Valójában, bár sugárkezelést mintegy száz éve végeznek, a módszer új, célzott változatai igen sok beteg életét mentik meg, és csökken a mellékhatások kockázata is. Mégis, a megkérdezettek mindössze 15 százaléka tartja úgy, hogy a sugárkezelés pontos, és 40 százalékuk „félelmetesnek” nevezi, míg a célzott rákgyógyszerekről ezt csupán 16 százalék mondja.

Tim Maughan professzor, brit rákkutató szerint a közvéleményben kevesebbet hallani a sugárkezelésről, annak ellenére, hogy jobbak a gyógyulási arányszámai, mint a kemoterápiának.

A kutató véleménye szerint meg kell teremteni a berendezések beszerzésének anyagi feltételeit, valamint biztosítani kell azt, hogy megfelelő számú személyzetet képeznek ki sugárkezelésre. Fontos, hogy a nyilvánosság kellően értékelni tudja a sugárterápia eredményeit, mert ez kétség kívül hozzájárulna ahhoz, hogy további életeket lehessen megmenteni.

A brit kormány hisz abban, hogy az új rákstratégiával, a diagnosztika javításával, az egészséges életmód hirdetésével, a szűrőprogramok kiterjesztésével és a kezelésekhez való hozzáférés biztosításával évente további 5 ezer beteg életét lehetne megmenteni.

NetDoctor
| rák, sugárterápia
2011-02-10 15:55:36

Web Design & Development Prowebshop