Egy lépéssel közelebb a rák lehelettesztje

A kilélegzett levegőből állapíthatja meg a rákos elváltozás jelenlétét az új "elektronikus orr", amelynek előzetes eredményeiről izraeli kutatók megállapításait idézi a BBC hírportálja (https://www.bbc.co.uk).

rák, teszt, elektronikus orr | MTI Hírek 2011 ;8
A hetvenkét önkéntes bevonásával készült klinikai tanulmányt részletesen a British Journal of Cancer című szakfolyóirat ismertette. Az elektronikus orr képes volt arra, hogy tüdő- vagy fejnyaki rákkal diagnosztizált páciensek leheletében detektálja a rákra jellemző kémiai szignálokat.

A vizsgálatban részt vevő páciensek közül 22-nek volt fejnyaki daganata, 24-nek tüdőrákja, a kontrollcsoportban lévő 36 ember pedig egészséges volt.

A készülék prototípusa a kilélegzett levegőben jelen lévő rákmarkereket érzékeli egy bizonyos kémiai eljárással. Kifejlesztésén az izraeli technológiai intézet, a Technion kutatói dolgoznak Hossam Haick vezetésével.

A fejnyaki daganatokat sokszor későn diagnosztizálják, sikeres kezelésük így nehezebb, ezért nagy jelentőségű lenne egy megbízható detektálási módszer kidolgozása.

A kezdeti méréseket nagyobb méretű klinikai próbákkal kívánják folytatni a kutatók.
| rák, teszt, elektronikus orr
2011-04-21 22:04:14
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop