Ecstasy-változat lehet a rák gyógyszere?

Brit kutatók módosították az ecstasy-t (MDMA), az új változat százszor hatékonyabban pusztítja el a rákos sejteket, mint maga a drog, lehetővé téve ezzel a szer esetleges gyógyászati alkalmazását.

rák, gyógyszer, Ecstasy, MDMA | MTI Hírek 2011 ;8
A Birminghami Egyetem szakemberei egy hat évvel korábbi kutatásból indultak ki, amely kimutatta, hogy a laboratóriumban vizsgált rákos vérsejtek fele reagál a pszichotropikus szerekre: leáll a növekedésük.

Az elsősorban a központi idegrendszer állapotára ható pszichotropikus szerek amfetaminszármazékokat is tartalmaznak, mint például az ecstasy, továbbá antidepresszánsokat, mint például a Prozac vagy más fogyasztószerek.

Akkoriban a birminghami egyetem jelezte, hogy nehéz ezeket a kezdeti eredményeket a gyógyszergyártásban felhasználni, mert a daganat kezeléséhez szükséges ecstasy-mennyiség halálos lenne a paciens számára.

A Nyugat-Ausztráliai Egyetemen dolgozó kollégáikkal közösen végzett kutatások lehetővé tették, hogy kisebb dózisú, hatékonyabb formákat találjanak.

Az Investigational News Drugs című folyóirat internetes változatában pénteken megjelent tanulmány rámutat, hogy az ecstasy módosított formája százszor hatékonyabban képes megtámadni és elpusztítani a rákos sejteket.

Az előzetes eredmények megnyitják az utat a szernek olyan daganatos betegségek, mint a leukémia, a nyirokmirigyrák és a myeloma (vérképzőszervi tumor) különböző fajtái ellen való esetleges alkalmazása előtt.

"Nem akarunk hiú reményt ébreszteni az emberekben, de a kutatásunk eredményei lehetőséget nyújtanak a következő évek kezeléseinek javítására" - hangsúlyozta John Gordon professzor a Birminghami Egyetem által közzétett közleményében.

A kutatócsoport most klinikai kísérletek előtti kutatási szakaszra készül.
| rák, gyógyszer, ecstasy, MDMA
2011-08-22 17:56:13

Web Design & Development Prowebshop