Radioaktív jóddal végzett génterápiával a daganatok ellen

Sikerült új génterápiát kifejleszteniük spanyol orvosoknak a bőr-, a tüdő- vagy a bélrák kezelésére radioaktív jóddal, noha azt hagyományosan a pajzsmirigy rákos sejtjei ellen vetik be.

rák, daganat, radioaktív jód, génterápia | MTI Hírek 2011 ;8
A madridi La Paz Kórház tudományos szakemberei egereken végzett kutatásokban a pajzsmirigysejtekben jelenlévő - és a jódot megragadó - nátrium-jodid szimporter (NIS) gént ültették át tumor szövetébe.

Pajzsmirigyrák kezelésében pont a NIS-génnek köszönhetően sikeres a radioaktív jódos eljárás, a gén "szállítja" a jódot a sejt belsejébe. A spanyol tudósok felfedezték, hogy ez a tulajdonság a tumoros sejtekben is megmarad.

A szakembereknek vektorra - vivőanyagra - volt szükségük, hogy beültessék a gént egy olyan szövetbe, amely nem a sajátja. Ez esetben egy génmódosított vírust - adenovírust - használtak, hogy célba érjenek.

Carcilaso Riesto-Eizaguirre, a La Paz Kórház tudósa szerint ez az előrelépés utat nyit a melanoma radioaktív jóddal történő kezelése felé. "Hála a génterápiának, módunkban áll a NIS-t külső eredetű génként alkalmazni a pajzsmirigyrákon kívül a rák más válfajainál is, és kiterjeszteni a radioaktív jód orvosi felhasználását" - fogalmazott a madridi kutató.
| rák, daganat, radioaktív jód, génterápia
2011-09-21 21:50:57
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop