Biztonságosnak tűnik a terhesség alatti kemoterápia

Belga onkológusok tanulmányukban arra a megállapításra jutottak, hogy a rákbeteg kismamáknál a várandósság alatt alkalmazott kemoterápia kevésbé veszélyeztette a születendő gyerek későbbi egészségét, mint az, amikor koraszülötten jöttek a világra.

rák, terhesség, kemoterápia | MTI Hírek 2011 ;8
Frederic Amant kutatásvezető, a Leuveni Egyetemi Kórház munkatársa egy stockholmi rákkongresszuson kedden ismertette eredményeiket.

Becslések szerint Európában évente 2 500-5 000 állapotos nőnél diagnosztizálnak daganatos betegséget. A kismamák sokszor döntenek a terhesség megszakítása mellett, mert azt feltételezik, hogy a kemoterápiás kezelés, amelyet kapniuk kell, veszélyezteti a magzatot.

A szakértők szerint azonban a kemoterápiás szerek többsége nem jut át a méhlepényen, a várandósság 12-14. hetét követően nem ártalmas a magzat fejlődésére.

Amant és kutatócsoportja 68 rákbeteg állapotos nőtől született 70 gyerek egészségét követte nyomon, a babák mintegy kétharmada a 37. terhességi hét előtt, koraszülötten jött világra. A szakemberek megállapították, hogy a terhesség alatt kemoterápiával kezelt nők gyerekeinek kognitív fejlődését és egészségét nem befolyásolta a terápia, ám a túl korán megindított szüléssel, éretlenül világra jött babák fejlődésére káros hatással volt a koraszülöttség.
| rák, terhesség, kemoterápia
2011-09-29 07:41:59

Web Design & Development Prowebshop