A szűrés sem tökéletes

A legújabb kutatások szerint nem mindig annyira fontos a rák korai felismerése, mint korábban gondoltuk.

rák, rákszűrés, mammográfia, PSA teszt | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
Egyes tumorok túlságosan lassan növekednek ahhoz, hogy az életünket fenyegessék. Mások annyira agresszívek, hogy a korai felismerés sem segít, és a mai kezelések sokkal eredményesebbek a két véglet között valahol elhelyezkedő daganatok esetében.

Régóta hajtogatják a szakemberek, hogy a rákszűrés életeket ment, de valójában mindez a rák típusától, a szűrés fajtájától és attól függ, kit és mikor szűrnek.

– Már a korai szakaszában meg tudjuk állapítani a rák jelenlétét – mondja dr. Len Lichtenfeld, az Amerikai Rák Társaság munkatársa –, de arra is rá kellett jönnünk, hogy a tesztek nem olyan tökéletesek, mint szeretnénk. és arra is, hogy olyan daganatokat is megtalálunk, amelyek soha nem okoztak volna gondot.

A szakemberek szerint a legfontosabb az újfajta egyensúly megtalálása: ne várjunk csodát a korai felismeréstől és értessük meg az emberekkel, hogy a szűrésnek is megvannak a kockázatai, ugyanakkor ne riasszuk el azokat, akiknek valóban szükségük van a rákszűrésre.

A legkevésbé vitatottak a méhnyak- és a vastag-végbélrák szűrések, de komoly kérdéseket vet fel a prosztatarák tesztje és a mammográfiás vizsgálat.

– A szűrésekre vonatkozó jelenlegi irányelvek ellentmondásosak, és csak az átlagbeteg számára értelmezhetők, noha ilyen nem létezik. Sokkal személyre szabottabban kell meghozni a döntéseket – mondja dr. Jeanne Mandelblatt, a georgetowni egyetem kutatója.

A kezelések drámai módon javultak az utóbbi években, és sokkal több életet lehet megmenteni, de az egyre hatékonyabb mammográfiák több alacsony kockázatú daganatot fedeznek fel, olyanokat, amelyek nem is veszélyeztetnék a nő életét. Hasonló a helyzet a prosztatarák-szűréssel is, a lassan fejlődő tumorok nem okoznának semmi gondot, a kezelés viszont inkontinenciát, impotenciát, sőt, akár halált is okozhat.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy alapos és egyéni megfontoláson alapuló döntés szükséges mind a szűrést, mind a kezelést illetően.

Yahoo, kép: sxc.hu
| rák, rákszűrés, mammográfia, PSA teszt
2011-11-11 00:19:17
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop